środa, 21 marca 2012

Crumble z jabłkami (Jabłka pod kruszonką)

#23

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszny (bo smakuje jak szarlotka), szybki i łatwy deser,a są to crumble z jabłkami lub jak ktoś woli jabłka pod kruszonką  Ja osobiście jestem nim zachwycona :) Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi i wspaniale nadaje się na śniadanie :)

Składniki:

-3 duże jabłka 
-garść rodzynek
-odrobina soku z cytryny
-cynamon
(kruszonka)
-ok. 3/4 szklanki mąki
-2-3 łyżki cukru
-ok. 4 łyżek margaryny

Przygotowanie:
Mąkę, cukier i margarynę ugniatać palcami tak, aby powstała kruszonka,a następnie wstawić do zamrażalnika na ok. 7minut. W tym czasie jabłka obrać i pokroić na niewielką kostkę, skropić sokiem z cytryny. Blaszkę o wymiarach 20x20 wysmarować margaryną, wyłożyć jabłka, posypać rodzynkami i położyć kruszonkę. Piec ok. 30minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.





niedziela, 18 marca 2012

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

#22

Słońce zaczyna grzać coraz bardziej, ludzie zdejmują płaszcze i zakładają bluzki z krótkim rękawkiem, a mój kot zamiast spania na łóżku, wybiera wylegiwanie się na podwórku w słoneczku. Ogółem mówiąc - wiosna się rozpoczyna! :D  Nie mogę się doczekać truskawek, malin, nektarynek, arbuza, jagód, czereśni i wszystkich innych owoców ;)
 A dzisiaj przedstawiam Wam przepis na drożdżowe rogaliki z marmoladą.

Składniki:

250 g mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady lub po 1 wiśni lub też po jednej kosteczce czekolady. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Przepis ze strony kwestiasmaku.com





piątek, 9 marca 2012

Ryba z duszonymi warzywami i pieczoną bułką z masłem ziołowym

#21

Szanowni Państwo, przedstawiam Wam przepis, dzięki któremu polubiłam rybę! :D  
A jest to przepis ze wspólnego gotowania, którego gospodarzem była Paulina. Bardzo dziękuję za zaproszenie, bo rybka jest pyszna :)
 Uczestnikami gotowania byli:
Kasia,

Składniki: 
- 3 marchewki
- jeden średniej wielkości seler
- 2 pietruszki
- 4 kostki mintaja
- ok. 3-4 łyżek sosu sojowego
- bułka wrocławska/paryska
- trochę oleju

- 1/2 kostki masła 
- 2 roztarte ząbki czosnku
- zioła: bazylia, oregano, tymianek, majeranek 

Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w zapałki. Rybę pokroić w średniej wielkości kostkę, doprawić solą, pieprzem i skropić sosem sojowym. Na rozgrzaną patelnie wrzucić warzywa i dusić aż będą prawie miękkie. Dodać ok. 3 łyżki sosu sojowego. Pod koniec duszenie warzyw dodać rybę. Podsmażać krótko, żeby się nie rozpadła.  Przygotować ziołowe masło: miękkie masło połączyć z oregano, bazylią, tymiankiem, czosnkiem i majerankiem. 
Bułkę pokroić i każda kromkę posmarować masłem. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160stopni.




sobota, 3 marca 2012

Wieprzowina w sosie sojowym z imbirem

#20

Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na takie danie, bo uwielbiam te smaki :D 

Składniki:
- 500g wieprzowiny
- papryka zielona
- papryka czerwona
- dwie marchewki
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2-3 łyżki startego imbiru
- sok z limonki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki czosnku
- jedna łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków

Przygotowanie:

Wieprzowinę, papryki i marchewki pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim czosnek. Dodać wieprzowinę, usmażyć i przełożyć do rondla. Wlać na patelnie resztę oleju i usmażyć na nim warzywa. Połączyć z mięsem, doprawić przyprawą 5 smaków i cukrem. Podgrzewać wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut. Zmieszać sos sojowy z 2 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Dodać do mięsa z warzywami. Pod koniec smażenia dodać imbir i sok z limonki. Podawać z ryżem.