wtorek, 8 lipca 2014

Muffiny kakaowe z bananem

#87

Wiem wiem... pieczone banany nie prezentują się zbyt pięknie, ale ich smak zdecydowanie wynagradza wygląd! Muffiny idealne na wielbicieli połączenia bananów i kakao. Są odrobinę wilgotne i mają genialny, bananowy smak. Jak dla mnie obłęd! ;)  


Składniki(na ok. 12 muffinek):

- 1,5 szklanki mąki 
- pół szklanki zmielonych płatków owsianych
   (można zastąpić mąką pszenną, jeśli nie macie ich pod ręką)
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
- szczypta soli



Przygotowanie: 

 Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  Mąkę, zmielone płatki owsiane, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W osobnym naczyniu rozkłócić jajka ze szczyptą soli i wymieszać z mlekiem. Wlać do miski z mąką, dodać olej i pokrojonego w kostkę banana. Składniki wymieszać energicznie i niezbyt dokładnie. Ciasto przełożyć do papilotek i na każdą babeczkę ułożyć plaster banana. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. 










Zobacz również:

sobota, 5 lipca 2014

Babeczki z kremem budyniowym i owocami

#86

Lato to idealna pora na przygotowanie tych babeczek! 
Możecie dowolnie kombinować z Waszymi ulubionymi, nie tylko sezonowymi owocami. Ja pod ręką miałam akurat truskawki, jagody i mrożone maliny :)

Składniki:
(na kruche spody, ok. 20)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli

(na krem budyniowy)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- ok. 350 ml mleka
- 100g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru

- owoce (u mnie truskawki, maliny i jagody)


Przygotowanie:

 Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w małe kawałki zimne masło i drobno posiekać. Następnie dodać żółtko i śmietanę. Szybko wyrobić. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. 
 Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować podsypując mąką na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka i włożyć je do wysmarowanych tłuszczem foremek, delikatnie wcisnąć do środka dociskając ciasto do ścianek. Foremki wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Po tym czasie włożyć foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15 minut.

 Przygotować krem. Ugotować budyń według instrukcji, zmniejszając ilość mleka z 500ml do ok. 350 ml. Ugotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
Gdy budyń będzie już chłodny dodać do niego masło i zmiksować na jednolitą masę. Dodać cukier puder i ponownie zmiksować. 

 Krem nakładać do ostygniętych kruchych spodów, na warstwę kremu ułożyć umyte, pokrojone na kawałki owoce. Gotowe babeczki przechowywać w lodówce.





Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Lato w pełni!

czwartek, 3 lipca 2014

Kurczak z ratatouille

#85

Dziś propozycja obiadowa - panierowane piersi kurczaka z ratatouille ze świeżych pomidorów, cukinii, bakłażana, papryki, marchwi i kukurydzy :)


Składniki (na 3 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- płaska łyżeczka imbiru mielonego
- 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kostkę
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry

(panierka)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- 5 łyżek bułki tartej

(ratatouille)
- 1 duża marchewka
- 200g bakłażana
- 200g świeżych pomidorów
- 100g cukinii
- 3/4 czerwonej papryki
- 3/4 szklanki kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- przyprawy (u mnie oregano, chilli i świeża bazylia)


Przygotowanie:
   
   Piersi kurczaka rozbić na równe płaty (ok. 1,5cm). Wszystkie składniki marynaty zblenderować na jednolitą masę. Kurczaka dokładnie wysmarować marynatą i wstawić do lodówki. 
   Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę marchew, również pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię i kukurydzę. Smażyć przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodać obranego ze skórki  i pokrojonego w kostkę pomidora, bez nasion (przed obraniem należy sparzyć go we wrzątku, by skórka łatwo odchodziła). Warzywa doprawić solą, pieprzem i ziołami, smażyć kolejne 2 minuty.
   Pierś wraz z marynatą obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z solą, pieprzem i zmieloną kolendrą. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i smażyć na nim filety przez ok. 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i pozostawić do lekkiego ostygnięcia (ok. 2 minuty) następnie pokroić i  podawać z warzywnym ratatouille. 








 Zapraszam do polubienia fanpage'a Teen's Kitchen na Facebooku :)