piątek, 31 października 2014

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

#96 

Składniki: 

- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 125g margaryny
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 4 jabłka
- cynamon
- szczypta soli


Przygotowanie:

   Mleko wlać do garnka, mocno podgrzać i dodać margarynę, cukier, szczyptę soli. Mieszać do rozpuszczenia margaryny, a następnie odstawić do ostygnięcia. 
   Drożdże rozpuścić w kubeczku, w kilku łyżkach ciepłego mleka, dodać pół łyżki cukru, łyżkę mąki i wymieszać.
   Jajka i żółtko rozkłócić i dodać do przestygniętego mleka. 
   Do sporej miski wsypać mąkę, wlać zaczyn z drożdży i mleko wymieszane z margaryną i jajami (nie może być gorące, ale nie powinno być również zbyt zimne).  Całość wymieszać, a gdy będzie zwarte przełożyć na blat i porządnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie umyć jabłka, następnie obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie posłodzić, dodać cynamon i wymieszać.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 4 części, uformować kulę i rozwałkować, pokroić na trójkąty. W każdym z trójkątów w szerszej części umieścić łyżeczkę jabłek, następnie zawinąć i formować rogaliki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej rogaliki. Można posmarować je roztrzepanym jajkiem lub białkiem. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 20-25 minut.  Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem. 






czwartek, 23 października 2014

Placki z kaszą jaglaną i cukinią

#95

Jeśli szukacie przepisu na łatwy, bezmięsny obiad i lubicie kaszę jaglaną to myślę, że właśnie go znaleźliście ;) Pyszne placki z kaszą jaglaną i cukinią podane z warzywami będą dobrą opcją na szybki, wegetariański obiad, ale sprawdzą się również jako pożywne śniadanie.
Ja podałam je z warzywną sałatką, ale równie dobrze będzie do nich pasował domowy sos jogurtowy lub czosnkowy.


Składniki:

- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 niewielka cukinia
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- sól i pieprz


Przygotowanie:

  Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i przełożyć na sitko, by pozbyć się nadmiaru soku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni aż do zarumienienia. 
  Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i przyprawy. Wymieszać, a następnie dodać odciśniętą z soku cukinię, podsmażoną cebulę i drobno posiekany ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać. 
   Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nakładać łyżką porcję ciasta i uformować w niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.