#14
Dzisiaj bardzo szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka z makaronem i kiełbasą :D Niby banalna, ale mi bardzo smakuje.
Składniki:
- makaron
- kiełbasa
- cebula
- ser żółty
- śmietana
- jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente, kiełbasę kroimy w plastrki, cebulę w kosteczkę. Możemy cebulę zeszklić, choć nie jest to konieczne. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Wszystkie te skaładniki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je do wysmarowanego margaryną (masłem) naczynia żaroodpornego 3. Ze śmietany i jajka przygotowujemy sos, którym polewamy składniki. Następnie wszystko posypujemy startym serem żółtym. 4. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis z: gotujmy.pl
Bo banały są zawsze najlepsze :), a i z każdego garnka wychodzą ciut inaczej
OdpowiedzUsuńPamiętam moje początki z zapiekankami, bardzo podobne. ;) Smaczna i sycąca. ;)
OdpowiedzUsuńZapiekanki makaronowe.. smak kolacji z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńproste dania są wspaniałe! pięknie i apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńKlasyka. Ale jaka:) smaki mojego dzieciństwa;)
OdpowiedzUsuńTa zapiekanka jest świetna. Makaron przechodzi aromatem kiełbasy co dodaje mu smaczku... i to jest to co lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !!!
a ile śmietany trzeba dodac?
OdpowiedzUsuńTo własnie zależy od tego, ile zapiekanki się robi, dlatego nie pisałam dokładnych miar. W trakcie przygotowywania będzie wiadomo ;)
Usuńwyglada smakowicie i mysle ze mozna do niej dodac jeszcze np. kukuirydze ?
OdpowiedzUsuńJasne, że można! Jeśli ktoś lubi, oczywiście ;)
Usuńa ile procentowa śmietana ?
OdpowiedzUsuńŚmietana 18%.
OdpowiedzUsuńJa dodałam 30 % śmietanę bo innej nie miałam i też wyszła super!
OdpowiedzUsuń