#90
Kolejna propozycja obiadowa. Klopsy z sosem pomidorowym.
No właśnie, klopsy, czy pulpety? Przeglądałam wiele stron i blogów w poszukiwaniu odpowiedzi i nadal nie jestem pewna.
Cóż... Wiem, że niezależnie od nazwy smakują bardzo dobrze :D
Klopsiki można podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem, czy kaszą.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 mała marchew
- ząbek czosnku
- 1-2 łyżki bułki tartej
- bulion warzywny
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, chili
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, połowę cebuli i czosnek posiekać z drobną kosteczkę. Warzywa dodać do mięsa, przyprawić i dokładnie wymieszać. Z mięsa formować nieduże kulki.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i krótko podsmażyć na nim mięso i pokrojoną w niewielką kostkę połowę cebuli. Podsmażone klopsy przełożyć do większej patelni lub garnka. Wlać gorący bulion, dodać ziele angielskie, dwa liście laurowe i resztę przypraw według uznania. Dusić przez około 20-30 minut. Gdy mięso zrobi się miękkie zwiększyć ogień i dodać przecier pomidorowy dobrze wymieszany z mąką, łyżką śmietany/jogurtu i kilkoma łyżkami gotującego się bulionu. Zagotować ciągle mieszając. Całość gotować jeszcze przez pięć minut. Gotowe!
Znam odpowiedź na nurtujące Cię pytanie. To co zrobiłaś i dzielisz się przepisem do klopsiki ponieważ jest to potrawa duszona, pulpeciki natomiast są gotowane.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Zgadza się, ale obie wersje uwielbiam :)
UsuńUwielbiam klopsiki, Wpraszam się na obiad ;)
OdpowiedzUsuńPycha, a ja na mniejsze mówię klopsy, a na większe pulpety, choć tak naprawdę to nie ma znaczenia, obie wersje pyszne :)
OdpowiedzUsuńmmmniam! niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńkocham takie klopsiki!
a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
mam nadzieję, że Ci się spodoba!
Tak to i ja lubię!
OdpowiedzUsuńZapraszam na przepis miesiąca, http://codojedzenia.pl/przepis-miesiaca-dania-z-grilla-i-konkurs-z-nagroda/
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChyba właśnie podsunęłaś mi pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńbardzo takie lubię:)
OdpowiedzUsuńdla mnie pulpet na pewno jest gotowany, ale klops, tu już bym się nie była w stanie zdecydować:)
Bardzo lubię takie klopsiki :)
OdpowiedzUsuń