#97
Jeśli chodzi o dynię, to jest to mój debiut. Myślę, że całkiem udany! Ta zupa jest idealna na tę porę roku. Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca. Jeśli jeszcze nigdy jej nie próbowaliście, to jak najbardziej zachęcam ;)
Składniki:
- 800 g obranej dyni
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- przyprawy: imbir, curry, tymianek, gałka muszkatołowa, chili, sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy
- grzanki do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dynię pokroić w niewielką kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, a następnie dynię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość przyprawić imbirem (można dodać świeży, starty na tarce o małych oczkach), curry, chili, solą i pieprzem i podsmażyć przez około 10 minut.
Do podsmażonych warzyw wlać bulion i gotować, aż będą miękkie. Zupę lekko przestudzić, a następnie za pomocą blendera zmiksować na jednolity krem. Powstałą zupę-krem doprawić według upodobań i podawać z grzankami.
krem z dyni to moja ulubiona zupa!
OdpowiedzUsuńŚwietnie podałaś swoją zupę :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Muszę wypróbować. Ostatnio polubiłam zupy kremy :)
OdpowiedzUsuńjak tu słonecznie i apetycznie :) pyszności :))
OdpowiedzUsuńO, moja ulubiona zupa:). Pięknie wyglada!
OdpowiedzUsuń