#69
Szukałam jakiejś słodkiej przekąski, którą mogłabym zabrać na spotkanie z przyjaciółkami. Miałam duużo jabłek do wykorzystania, więc zdecydowałam się na
kruche babeczki z jabłkowym nadzieniem, czyli taką szarlotkę w wersji mini :D
Najlepsze jeszcze gorące, polane sosem karmelowym (przepis niebawem na blogu) :)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 220g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 5 dużych jabłek
- płaska łyżeczka cynamonu
- łyżka cukru (można pominąć, jeśli jabłka są wystarczająco słodkie)
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i solą, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Następnie dodać żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z nadmiaru soku, dodać cynamon, cukier i wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą część (z której powstanie kruszonka) podzielić na kilka kawałków, włożyć je do zamrażalnika. Większą rozwałkować na placek o grubości ok. 2-3 mm. Szklanką wycinać kółka i wykładać nimi nasmarowane masłem foremki. Ciasto ma dobrze przylegać do foremki. Wyłożone foremki schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180-190stopni.
Po wyjęciu nałożyć do foremek nadzienie jabłkowe. Wyjąć zamrożone ciasto z zamrażalnika, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, tworząc kruszonkę.
Gotowe babeczki wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.
całkiem przypadkiem trafiłam na Twojego bloga i przejrzałam go całego. Moja młodsza siostra, która jest w Twoim wieku jak Ty też uwielbia gotować a w zasadzie to woli piec. Muszę jej pokazać kilka przepisów, np na ten mini torcik z masą budyniową, czy powyższe mini szarlotki. Ja natomiast wolę rzeczy wytrawne. Zarówno jezeli chodzi o gotowanie jak i konsumpcje. Niestety nie prowadzę bloga z moimi przepisami, jedynie fanpage na facebooku, na który zapraszam ("Mila gotuje"). Pozdrawiam moją młodszą imienniczkę pełną pasji :)
OdpowiedzUsuńpiękne:)
OdpowiedzUsuń