#78
Święta już za kilka dni, najwyższy czas zacząć przygotowania. Babka cytrynowa stała się tradycją, robię ją co roku i nie ma mowy o żadnej innej :D Moja mama ją uwielbia. I w sumie nie ma co się dziwić, jest pyszna :D
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 200g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
(na lukier)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody
- sok cytrynowy, skórka otarta z cytryny - do smaku
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło i cukier utrzeć (najlepiej mikserem) na gładką masę, dodać żółtka, jeszcze raz zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Do miski z utartym masłem dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny. Ubite na sztywno białka delikatnie(!) wmieszać do masy.
Formę do babki nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy. Piec w 160 stopniach przez ok. 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Gotowe ciasto odstawić do przestudzenia, po czym polać je lukrem, polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji:
Piękna :) Wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuń