niedziela, 27 kwietnia 2014

Bułki z budyniem i malinami

#79

Uwielbiam drożdżówki z budyniem i od dłuższego czasu chciałam je upiec, ale zdecydowałam się dopiero wczoraj. Na dworze szaro i ponuro, więc co może być lepszego do robienia w taką pogodę od upieczenia czegoś dobrego? :D Tak więc zabrałam się do pracy i tak powstały pyszne bułki drożdżowe z budyniem, malinami i kruszonką. 
Już czekam na sezon na jagody, czuję, że będą idealnym dodatkiem :D


Przepis stąd.
Składniki:

- 500 g mąki pszennej 
- 1/2 (100g) kostki masła 
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 40g drożdży

- budyń waniliowy (+ok. 400ml mleka do przygotowania budyniu)
- 1 jajko
- garść malin

(na kruszonkę)
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki margaryny

Przygotowanie:

 Mąkę na bułki przesiać do miski, zrobić w niej dołek. Zrobić zaczyn z drożdży. Do 2/3 mleka wsypać łyżeczkę cukru i wymieszać, wlać do dołka z mąką. Następnie wkruszyć tam drożdże, wymieszać mleko i drożdże palcami. Posypać odrobiną mąki i zostawić na ok. 15 min do wyrośnięcia.
 Pozostałe mleko podgrzać, dodać do niego masło i rozpuścić je w mleku. Powstały płyn nie może być gorący. Następnie wsypać do miski pozostałe składniki na bułki oraz wlać masło z mlekiem, wyrobić wszystko ręką i pozostawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
 W tym czasie przygotować budyń (najlepiej z 400ml mleka). Ostudzić, Po ostudzeniu dodać jajko i zmiksować.
 Gdy ciasto podwoiło swoją objętość jeszcze raz krótko je wyrobić, podzielić na ok. 14 części, z każdej zrobić kulę, położyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć i zrobić w niej dołek, do którego włożyć ok. łyżkę budyniu. Na budyń położyć kilka malin.
 Przygotować kruszonkę: mąkę, cukier i margarynę rozetrzeć palcami tak, by powstała kruszonka. Posypać nią bułeczki. Odstawić je na ok. 20 minut. Po tym czasie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut (opcja dół) i 5 minut (opcja góra-dół).






2 komentarze:

  1. wyglądają super! nie wątpię też, że tak smakują. poza tym zdjęcia są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym zjadła jedną... albo dwie ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń