#62
Sezon na truskawki niestety już się skończył, więc zamiast truskawkowej konfitury musiałam użyć dżemu. Trochę jestem na siebie zła, bo jak co roku obiecywałam sobie, że wykorzystam sezon na owoce i będę robić dżemy i konfitury, żeby mieć ich trochę na zimę, ale oczywiście jak co roku nie zrobiłam nic! Muszę się chyba wziąć w garść i wykorzystać owoce, które jeszcze można dostać i zrobić z nich pożytek, bo będę potem żałować :D
Tymczasem przedstawiam Wam przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, które zrobię z pewnością jeszcze nie raz, bo rodzina była zachwycona i mam już zamówienie na najbliższy weekend ;)
przepis cytuję stąd:
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 laska wanilii
- 110 g masła, roztopionego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 1/4 łyżeczki soli
- 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (ja użyłam zwykłej pszennej)
Przygotowanie:
Mleko przelać do garnuszka, wyskrobać do niego ziarenka z laski wanilii. Podgrzać (nie gotować), następnie ochłodzić do letniej temperatury. Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.
Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki mąki (nie więcej). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć około 150 g ciasta, które rozwałkować na wymiar formy (będzie to spodnia warstwa naszych bułeczek, by nie wyciekał z nich dżem). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem truskawkowym z wanilią (wykonanie poniżej), pozostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków.
Bułeczki układać w blaszce na spodzie z ciasta drożdżowego, w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.
$LICZNIASTE! <3
OdpowiedzUsuńdobre bułki, Milena!
OdpowiedzUsuń