#76
Ci, którzy znają i lubią bułki z pieczarkami koniecznie muszą zrobić je w domu. Są pyszne i o niebo lepsze, niż te ze sklepu.
Zamiast bułek można również zrobić paszteciki drożdżowe, zmniejszając porcję ciasta. Będą idealne do czerwonego barszczu :D
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 20g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- płaska łyżeczka soli
(na farsz)
-400g pieczarek
- 450g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- sól, pierz
- olej
+ jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Do kubka rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, 3 łyżki ciepłego mleka i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby podrosły.
Po tym czasie mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn i resztę składników, oprócz oleju. Wyrobić, a pod koniec wyrabiania dodać olej. Gdy ciasto będzie elastyczne, uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kapustę ugotować aż będzie miękka, dokładnie odcedzić. Pieczarki umyć i pokroić w drobne kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem.
Ugotowaną kapustę drobno posiekać, dodać do podsmażonych pieczarek. Jeszcze raz należy pozbyć się jak największej ilości wody.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość) podzielić je na ok. 12 części. Wszystkie kawałki uformować w kulkę i rozwałkować. Na ciasto nakładać farsz, zlepić ciasto na brzegach i uformować bułki. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu), odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, by jeszcze trochę podrosły.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 minut.
uwielbiam, też takie robię, ale nieco inny farsz skomponowałam :P bez kapuchy a z mascarpone pieczarki, o rewelacja <3
OdpowiedzUsuńhttp://fabulous-christmas.blogspot.com/2014/01/drozdzowe-paszteciki-z-pieczarkami-i.html