środa, 16 listopada 2011

Śniadania: Pizzerki

#2
Naszła mnie wczoraj ochota na pizzerki, więc korzystając z wolnego czasu zrobiłam je. Muszę powiedzieć, że wyszły pyszne i o wiele lepsze niż te ze sklepu. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Przepis na ok. 12 porcji
Składniki na ciasto:
- 5 szklanek mąki
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki oliwy
- 30g świeżych drożdży
- 1-2 łyżeczki cukru
Składniki na wierzch:
- 5 pomidorów
- ok. 130g pieczarek
- szynka lub kiełbasa (ile i jak kto woli ;) )
- 1 puszka kukurydzy
- ser żółty
- 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Wymieszać z mąką, oliwą, i szczyptą soli. Ciasto przełożyć na blat i wyrobić, aby było elastyczne. Posmarować oliwą i przełożyć do miski na ok. 50 minut, by podrosło.
W tym czasie przygotować sos:
pomidory (obrane i pokrojone) smażyć na oliwie, aż będą miękkie i dodać przyprawy.

Następnie pokroić ser, szynkę i pieczarki (pieczarki można podsmażyć),a kukurydzę odsączyć. Ciasto podzielić na 12 części i formować w małe pizzerki. Położyć na nie sos, szynkę, pieczarki, kukurydze i ser. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


Moje nie wyglądają najlepiej, ale były naprawdę dobre ;)






4 komentarze: