środa, 11 kwietnia 2012

Bułki drożdżowe z jabłkami.

#25

Dziś przepis na miękkie, słodkie, pyszne bułki z jabłkami :) Bardzo mi smakowały i na pewno zrobię je jeszcze przynajmniej kilka razy :D  Idealne na drugie śniadanie. 


Składniki:
- 500g mąki
- 150g cukru
- 5 łyżek margaryny
- 1 jajko
- 250ml mleka
- 30g drożdży
- cukier waniliowy

Nadzienie jabłkowe:
- ok.3 jabłka
- cukier
- cynamon
Kruszonka:
- pół szkl. mąki
- ok. 2 lyżki cukru
- kilka łyżek margaryny

Przygotowanie:
 Przygotować rozczyn z drożdży i części ciepłego mleka, dodając 1 łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajo z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i zarobić dość gęste ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać stopiony tłuszcz i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie odcisnąć sok, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku. Wymieszać.
 Z wyrośniętego ciasta formować małe podłużne bułeczki, do środka nakładać nadzienie z jabłek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Bułki przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, zostawić do wyrośnięcia. Następnie bułki wstawić do ogrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia ok.180 stopni.




sobota, 7 kwietnia 2012

Koszyczki drożdżowe

#24

Zauważyłam je na blogu Pauliny (ona natomiast na blogu Asiek). Zauroczyły mnie tak samo jak ją i pomyślałam, że muszę je zrobić koniecznie :)
Zabrałam się za nie z samego rana, wyszły mi trzy akurat dla nas, cioci i babci :D Koszyki bardzo spodobały się rodzince i na pewno zrobię je za rok. 

Składniki:

-4 szklanki mąki pszennej
-25g świeżych drożdży
-1 szklanka mleka
-1/2 łyżeczki soli
-1/4 szklanki cukru
-1/4 szklanki oleju
-1 jajko
Dodatkowo:

-1 jajko roztrzepane - do posmarowania koszyczków

Przygotowanie: 

Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą. Zrobić dołek, wsypać do niego cukier, rozkruszone drożdże i zalać połową podgrzanego mleka (mleko ma być ciepłe, nie gorącym). Zawartość dołka zasypać lekko częścią mąki tak, żeby powstała gęsta śmietana. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Gdy rozczyn jest już wyrośnięty dodajemy jajko, olej, resztę mleka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby się bardzo kleiło, można dodać trochę mąki. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Aby przygotować  koszyczek potrzebna będzie miska żaroodporna o średnicy ok. 20cm. 

Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową. Folię wysmarować tłuszczem, będzie nam łatwiej ją później zdjąć z koszyczka. Miskę odwrócić ‘do góry nogami’. Formować wałeczki a następnie układać je na misce. Przeplatać tak jak się plecie koszyczek z wikliny (jeden wałeczek kładziemy na górze, drugi przeplatamy dołem i tak dookoła miski). Po uformowaniu całego koszyczka posmarować go roztrzepanym jajkiem.





Życzę wszystkim rodzinnych, słodkich, wesołych Świąt Wielkanocnych! :)