poniedziałek, 27 stycznia 2014

Czekoladowe trufle

#67

Gorzka czekolada już dłuugo czekała w szafce kuchennej na wykorzystanie. Nie miałam żadnego pomysłu na co można by było ją wykorzystać. Przeglądałam różne blogi i książki kucharskie, wybór padł na trufle czekoladowe :) 
Czytałam, że gorzka czekolada bardziej nadaje się do tego typu deserów, ale ja, jako zagorzały miłośnik słodyczy, myślę, że z czekoladą mleczną byłyby jeszcze lepsze! 

Składniki:
- 250g herbatników
- 80g czekolady (deserowej lub mlecznej, jaką lubicie)
- ok. pół szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki polewy kakaowej
(margaryna+cukier+kakao, podgrzane w rondelku)
lub pół szklanki kremu czekoladowego, np. nutella
- 2 łyżeczki alkoholu, dla aromatu (np. rum, likier)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów

do obtoczenia:
kakao/wiórki kokosowe/roztopiona czekolada/pokruszone herbatniki

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć, przesypać do miski, zalać gorącym mlekiem i wymieszać, tworząc taką herbatnikową papkę. Do herbatników dodać nutellę/polewę czekoladową, kakao, cukier puder, alkohol, orzechy i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do czekoladowej masy. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka - dodać pokruszone herbatniki, jeśli zbyt gęsta - dodać ciepłe mleko.
Taką jednolitą, gęstą masę włożyć do lodówki na ok. 15 minut. Po wyjęciu formować kulki i obtaczać je w kakao/herbatnikach/czekoladzie lub wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na kilka godzin.







3 komentarze:

  1. Mój brzuszek, oczy i serce jesteśmy jednego zdania: musimy to pożreć. Fantastyczny przepis! *,*

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis. Prawie wszystko zjedzone nim zdążyłam zrobić ładne zdjęcie. Sąsiadom również smakowało. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń