czwartek, 23 października 2014

Placki z kaszą jaglaną i cukinią

#95

Jeśli szukacie przepisu na łatwy, bezmięsny obiad i lubicie kaszę jaglaną to myślę, że właśnie go znaleźliście ;) Pyszne placki z kaszą jaglaną i cukinią podane z warzywami będą dobrą opcją na szybki, wegetariański obiad, ale sprawdzą się również jako pożywne śniadanie.
Ja podałam je z warzywną sałatką, ale równie dobrze będzie do nich pasował domowy sos jogurtowy lub czosnkowy.


Składniki:

- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 niewielka cukinia
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- sól i pieprz


Przygotowanie:

  Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i przełożyć na sitko, by pozbyć się nadmiaru soku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni aż do zarumienienia. 
  Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i przyprawy. Wymieszać, a następnie dodać odciśniętą z soku cukinię, podsmażoną cebulę i drobno posiekany ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać. 
   Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nakładać łyżką porcję ciasta i uformować w niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 




4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie! ;) Idealna propozycja na szybki obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Pomysł. Placki z samą cukinią robię i bardzo lubię. Z kaszą jaglaną nigdy nie próbowałam jeszcze, ale muszą być wyśmienite.Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Nawet wczoraj miałam ją do obiadu ;) Bardzo ładnie udekorowane. Połakomiłabym się na nie :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie na www.megly.pl - dziś na zapiekankę z serem pleśniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam placki z kaszą jaglaną, ale z dodatkiem cukini jeszcze nie jadłam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń