poniedziałek, 26 grudnia 2011

Makowiec

#4
Strasznie długo mnie tu nie było, w sumie sama nie wiem czemu. Dziś przepis na przepyszny makowiec ;)

Przepis z Moich wypieków

Ciasto:

50 g świeżych drożdży
6 żółtek

- 80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii)
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 190 ml ciepłego mleka
- 110 g masła, roztopionego i ostudzonego


Przygotowanie:


 Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży).
 Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę (naczynie z ciastem można wstawić na kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie).




Ciasto jest naprawdę świetne, jeszcze chyba nigdy żaden makowiec mi tak nie smakował ;)




1 komentarz: