#28
Kolejny bardzo łatwy i szybki przepis, tym razem na pizzę z patelni. Smakuje bardzo podobnie do tej tradycyjnej, ale szczerze mówiąc, nie da się zastąpić miękkiego, puszystego ciasta cienką tortillą ;)
[edyt. 26.10.2013] - Prosiliście o ulepszenie, więc jest :) Zamiast ciasta na tortillę zamieniam go na drożdżowe, które na patelni też bardzo ładnie wyrasta i jest o niebo lepsze!
(przy najbliższej okazji zrobię zdjęcie i również podmienię).
[edyt. 26.10.2013] - Prosiliście o ulepszenie, więc jest :) Zamiast ciasta na tortillę zamieniam go na drożdżowe, które na patelni też bardzo ładnie wyrasta i jest o niebo lepsze!
(przy najbliższej okazji zrobię zdjęcie i również podmienię).
Składniki (na dwie porcje):
składniki na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 20g świezych drożdży
- 20g świezych drożdży
- pół łyżeczki soli i cukru
- pięć łyżek oleju
- ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka
składniki na wierzch
W zasadzie na wierzch kładziemy to co mamy w lodówce, u mnie to:
- 4 małe pieczarki
- wędlina (kiełbasa, szynka, boczek - co chcecie :D)
- 1 duży pomidor
- duża ilość sera
- przyprawy: oregano, bazylia, czosnek granulowany
- koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy pół łyżeczki cukru i ciepłe mleko. Do tego dodajemy mąkę, sól i olej. Mieszamy, a potem kładziemy na blat i wyrabiamy (ciasto ma być elastyczne, nie może przyklejać się do rąk, więc gdyby było zbyt mokre, dosypujemy mąkę). Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i przekładamy porcję na patelnię teflonową (ja mam taką do naleśników i sprawdza się świetnie). Następnie na wierzchu rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i układamy składniki i posypujemy startym, żółtym serem. Wykładamy na rozgrzaną patelnie i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, powinno być chrupiące, nawet lekko przypieczone od spodu.
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy pół łyżeczki cukru i ciepłe mleko. Do tego dodajemy mąkę, sól i olej. Mieszamy, a potem kładziemy na blat i wyrabiamy (ciasto ma być elastyczne, nie może przyklejać się do rąk, więc gdyby było zbyt mokre, dosypujemy mąkę). Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i przekładamy porcję na patelnię teflonową (ja mam taką do naleśników i sprawdza się świetnie). Następnie na wierzchu rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i układamy składniki i posypujemy startym, żółtym serem. Wykładamy na rozgrzaną patelnie i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, powinno być chrupiące, nawet lekko przypieczone od spodu.
Szybko, kolorowo i smacznie;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Przepysznie!
OdpowiedzUsuńWiadomo, że klasyczne ciasto najlepsze...ale gdy czas nagli, taka alternatywa pysznie się sprawdzi :)
OdpowiedzUsuńFajnie to wymyśliłaś:) Pyszniutko:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, że jak czasu brak, to można i takie ciasto wrzucić. ;) A można i zrobić drożdżowe i od razu na patelnię, bez czekania 30 minut, też urośnie ładnie na patelni, gwarantuję. :) Buziaki, Milenko!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną pizzę, ale w piekarniku.
OdpowiedzUsuńw miarę dobrze smakuje ale to ciasto potrzebuje jakiegoś ulepszenia...
OdpowiedzUsuńzrobię dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuń