#33
Dziś przepis na calzone, czyli pieczone, drożdżowe pierogi w wersji mięsnej. Można podawać z barszczem czerwonym lub z sosem czosnkowym :)
Składniki (na ciasto):
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 30g drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy lub oleju
(na farsz)
- 400g mięsa mielonego
- ok. pół kostki sera
- płaska łyżeczka soli
- duża cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy: pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić z cukrem i czterema łyżkami ciepłego mleka. Dodać mąkę, sól, oliwę lub olej i stopniowo dolewać ciepłe mleko. Wyrobić. Gdy ciasto będzie zwarte i nie będzie przyklejało się do rąk odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować farsz. Mięso podsmażyć na łyżce oleju, dodać posiekaną cebule i czosnek, a następnie przyprawić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką kółka, nałożyć farsz i posypać startym serem. Zakleić, a gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
uwielbiam te 'duuuże pierogi'! :)
OdpowiedzUsuńKurczę, aż nabrałam ochoty na to calzone...
OdpowiedzUsuńŚlicznie Ci się upiekło.
OdpowiedzUsuńSmacznego!