sobota, 25 sierpnia 2012

Calzone z mięsem mielonym

#33

Dziś przepis na calzone, czyli pieczone, drożdżowe pierogi w wersji mięsnej. Można podawać z barszczem czerwonym lub z sosem czosnkowym :)

Składniki (na ciasto):
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 30g drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy lub oleju

(na farsz)
- 400g mięsa mielonego
- ok. pół kostki sera
- płaska łyżeczka soli
- duża cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy: pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić z cukrem i czterema łyżkami ciepłego mleka. Dodać mąkę, sól, oliwę lub olej i stopniowo  dolewać ciepłe mleko. Wyrobić. Gdy ciasto będzie zwarte i nie będzie przyklejało się do rąk odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.  W tym czasie przygotować farsz. Mięso podsmażyć na łyżce oleju, dodać posiekaną cebule i czosnek, a następnie przyprawić. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką kółka, nałożyć farsz i posypać startym serem. Zakleić, a gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.



4 komentarze:

  1. uwielbiam te 'duuuże pierogi'! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, aż nabrałam ochoty na to calzone...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie Ci się upiekło.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię tu zaglądać, więc wytypowałam Cię do zabawy Versatile Blogger Award więcej znajdziesz na mojej stronie:)
    http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-moje-nominacje.html

    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń