sobota, 25 sierpnia 2012

Calzone z mięsem mielonym

#33

Dziś przepis na calzone, czyli pieczone, drożdżowe pierogi w wersji mięsnej. Można podawać z barszczem czerwonym lub z sosem czosnkowym :)

Składniki (na ciasto):
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 30g drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy lub oleju

(na farsz)
- 400g mięsa mielonego
- ok. pół kostki sera
- płaska łyżeczka soli
- duża cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy: pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić z cukrem i czterema łyżkami ciepłego mleka. Dodać mąkę, sól, oliwę lub olej i stopniowo  dolewać ciepłe mleko. Wyrobić. Gdy ciasto będzie zwarte i nie będzie przyklejało się do rąk odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.  W tym czasie przygotować farsz. Mięso podsmażyć na łyżce oleju, dodać posiekaną cebule i czosnek, a następnie przyprawić. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką kółka, nałożyć farsz i posypać startym serem. Zakleić, a gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.



3 komentarze: