#53
Mój "kolejny debiut". Domowy makaron. Planowałam go zrobić już chyba od pół roku, ale myślałam, że to zbyt trudne i pracochłonne - nawet nie wiedziałam jak bardzo się myliłam! Przygotowanie makaronu jest dziecinnie proste, przy wyrabianiu ciasta, tak samo jak drożdżowego, można się nieźle wyżyć, a samo wykrajanie i wymyślanie własnych kształtów dostarcza mnóstwo frajdy :D
Składniki:
- 550g mąki
- 4 jajka + jedno żółtko
- 100 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, dodać jajka, żółtko i wodę. Jajka rozmącić widelcem i stopniowo wymieszać z mąką. Wyrabiać, aż stanie się elastyczne, gładkie i by nie kleiło się do rąk (ok. 10 minut). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.
Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować i wykrawać makaron.
O rany..jak ja dawno nie jadłam takiego domowego makaronu..muszę zrobić...i pobawić się ze wzorkami.
OdpowiedzUsuńo tak! domowy makaron to jest to!
OdpowiedzUsuńŁał, podziwiam Cię za ten domowy makaron, zwłaszcza, że masz 14 lat, a ja prawie 18 i nadal nie mogę się za niego zabrać ;) Podoba mi się Twój blog i mam wrażenie, że nieraz tu wrócę.
OdpowiedzUsuńDziękuję baaardzo! :)
Usuńświetny:)!
OdpowiedzUsuńdomowy makaron zawsze najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńTakie prosty? Serio? :d
OdpowiedzUsuńmakaron w kształcie serduszka *_*
OdpowiedzUsuńWow! Wspaniałe Ci wyszedł :) brawo!
OdpowiedzUsuńNajpiękniejszy makaron który widziałam, taki handmade - przeuroczy!
OdpowiedzUsuńcudowny :) u mnie tylko na święta i to w najprostszej postaci, a u Ciebie takie cudo :)
OdpowiedzUsuń