czwartek, 28 lutego 2013

Domowy makaron

#53

Mój "kolejny debiut". Domowy makaron. Planowałam go zrobić już chyba od pół roku, ale myślałam, że to zbyt trudne i pracochłonne - nawet nie wiedziałam jak bardzo się myliłam! Przygotowanie makaronu jest dziecinnie proste, przy wyrabianiu ciasta, tak samo jak drożdżowego, można się nieźle wyżyć, a samo wykrajanie i wymyślanie własnych kształtów dostarcza mnóstwo frajdy :D


Składniki:
- 550g mąki
- 4 jajka + jedno żółtko
- 100 ml ciepłej wody

Przygotowanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, dodać jajka, żółtko i wodę. Jajka rozmącić widelcem i stopniowo wymieszać z mąką. Wyrabiać, aż stanie się elastyczne, gładkie i by nie kleiło się do rąk (ok. 10 minut). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.  
Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować i wykrawać makaron.








11 komentarzy:

  1. O rany..jak ja dawno nie jadłam takiego domowego makaronu..muszę zrobić...i pobawić się ze wzorkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak! domowy makaron to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, podziwiam Cię za ten domowy makaron, zwłaszcza, że masz 14 lat, a ja prawie 18 i nadal nie mogę się za niego zabrać ;) Podoba mi się Twój blog i mam wrażenie, że nieraz tu wrócę.

    OdpowiedzUsuń
  4. domowy makaron zawsze najlepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. makaron w kształcie serduszka *_*

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Wspaniałe Ci wyszedł :) brawo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Najpiękniejszy makaron który widziałam, taki handmade - przeuroczy!

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowny :) u mnie tylko na święta i to w najprostszej postaci, a u Ciebie takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń