#58
Przepraszam wszystkich za kolejną długa przerwę, ale jakoś chyba nie miałam natchnienia. Wracam z przepisem na chlebek bananowy (źródło) , który wypełni tę lukę w przepisach :D Mam nadzieję, że kolejny pojawi się niebawem.
Składniki:
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami.
Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.
Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.
(zdjęcie na razie jedno, robione naprawdę na szybko)
Mmm, uwielbiam chlebki bananowe :) Twój wygląda wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy :) Chlebek bananowy nie ma sobie równych, jeśli chodzi o tego typu wypieki.
OdpowiedzUsuń