sobota, 11 maja 2013

Chlebek bananowy

#58


Przepraszam wszystkich za kolejną długa przerwę, ale jakoś chyba nie miałam natchnienia. Wracam z przepisem na chlebek bananowy (źródło) , który wypełni tę lukę w przepisach :D  Mam nadzieję, że kolejny pojawi się niebawem. 

Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:
W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami.
 Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.

Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.



(zdjęcie na razie jedno, robione naprawdę na szybko)

2 komentarze:

  1. Mmm, uwielbiam chlebki bananowe :) Twój wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy :) Chlebek bananowy nie ma sobie równych, jeśli chodzi o tego typu wypieki.

    OdpowiedzUsuń