środa, 9 kwietnia 2014

Śniadania: Pancakes z orzeszkami ziemnymi

#77

Dzisiaj przepis na pancakes. Tak, znowu :D Nic nie poradzę, uwielbiam je i uwielbiam eksperymentować z różnymi dodatkami. Tym razem spróbowałam z orzechami ziemnymi i sosem karmelowym i wyszło genialnie! Mówiłam już, jak uwielbiam połączenie słonego ze słodkim?
Do smażenia placków użyłam odrobiny oleju kokosowego, przez co były jeszcze lepsze. Są naprawdę świetne :D

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru lub pół szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie) 
- garść orzechów ziemnych
- sos karmelowy/syrop klonowy/płynny miód
Przygotowanie: 
 Mąkę, najlepiej przesianą, wsypać do miski, dodać do niej cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W osobnej misce roztrzepać jajka. Gdy masa będzie jednolita wlać mleko i wymieszać. Dodać do mąki, następnie dodać olej i kilka kropel aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać.
 Na rozgrzaną teflonową patelnię wlać dwie łyżka ciasta, uformować okrągłe placki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone placki układać na talerzu, jeden na drugim, na wierzchu ułożyć orzechy włoskie. Placki polać sosem, syropem klonowym lub miodem.



2 komentarze:

  1. To coś dla mnie! Kocham orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka śniadaniowa wersja placuszków jak najbardziej mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń