#81
Dziś na blogu przepis na dobrze wszystkim znany kopiec kreta. Jeśli nie jesteście fanami bananów możecie zstąpić je innymi owocami, np. truskawkami lub jagodami.
Ciasto jest pyszne, dość szybkie i naprawdę łatwe w przygotowaniu, więc po co komu gotowce? ;)
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru- 1/2 szklanki mąki pszennej- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 banany
- 50g czekolady mlecznej
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodać do nich żółtka i jeszcze chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 40 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta należy ściąć górę i wyżłobić środek ciasta pozostawiając ok. 2 centymetrowy spód i 1 centymetrowy brzeg. Wyżłobione kawałki ciasta drobno pokruszyć.
Na ciasto układać banany przekrojone na pół, przecięciem do dołu.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem. Następnie dodać posiekaną na drobne kawałki mleczną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Ubitą śmietanę nałożyć na banany i uformować kopiec. Następnie całość posypać pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Uwielbiam kopiec kreta:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWow, 16 lat i już tak gotujesz i pieczesz... podziwiam, a to ciasto wygląda wyjątkowo smakowicie
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) jeej w końcu znalazłam swoją rówieśniczkę która też kocha gotowac :)
OdpowiedzUsuń