poniedziałek, 9 czerwca 2014

Tarta z bananami i czekoladą

#80

Dzisiaj propozycja dla wielbicieli połączenia czekolady i bananów :) Tarta na kruchym cieście z bananami, gorzką czekoladą i serkiem. 


Składniki: 
- 1,5 szklanki mąki pszennej (150g)
- pół szklanki cukru pudru (50g)
- 50g margaryny
- jajko
- szczypta soli

- 2 banany
- 100g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1 łyżka margaryny
- łyżka soku z cytryny
- ok. 400g serka twarogowego, trzykrotnie zmielonego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:
 Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli, dodać posiekaną na drobne kawałki margarynę, zagniatamy. Następnie dodajemy jajko i szybko i energicznie wyrabiamy ciasto. Wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.
 Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem  foremki. Ciasto wyrównać i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru. (Ciasto może wybrzuszyć się w trakcie pieczenia, więc najlepiej przykryć je folią aluminiową i obciążyć fasolą.) Upieczone ciasto studzimy.
 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (pozostawiając kostkę lub dwie do dekoracji ciasta) dodając łyżkę margaryny. Przelać ją na wcześniej upieczony spód i wyrównać.
Banany obrać ze skórki, pokroić w dość duże plastry, ułożyć na warstwie z czekolady i skropić je delikatnie sokiem z cytryny. Następnie serek wymieszać z cukrem pudrem i aromatem. Przełożyć go na warstwę z bananów i wyrównać. Gotowe ciasto posypać startą czekoladą.






2 komentarze:

  1. Tak, smaki idealne:) Bardzo lubię tartę bananową. Tylko nie robię na bazie serka tylko śmietanki.

    OdpowiedzUsuń