sobota, 5 lipca 2014

Babeczki z kremem budyniowym i owocami

#86

Lato to idealna pora na przygotowanie tych babeczek! 
Możecie dowolnie kombinować z Waszymi ulubionymi, nie tylko sezonowymi owocami. Ja pod ręką miałam akurat truskawki, jagody i mrożone maliny :)

Składniki:
(na kruche spody, ok. 20)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli

(na krem budyniowy)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- ok. 350 ml mleka
- 100g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru

- owoce (u mnie truskawki, maliny i jagody)


Przygotowanie:

 Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w małe kawałki zimne masło i drobno posiekać. Następnie dodać żółtko i śmietanę. Szybko wyrobić. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. 
 Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować podsypując mąką na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka i włożyć je do wysmarowanych tłuszczem foremek, delikatnie wcisnąć do środka dociskając ciasto do ścianek. Foremki wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Po tym czasie włożyć foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15 minut.

 Przygotować krem. Ugotować budyń według instrukcji, zmniejszając ilość mleka z 500ml do ok. 350 ml. Ugotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
Gdy budyń będzie już chłodny dodać do niego masło i zmiksować na jednolitą masę. Dodać cukier puder i ponownie zmiksować. 

 Krem nakładać do ostygniętych kruchych spodów, na warstwę kremu ułożyć umyte, pokrojone na kawałki owoce. Gotowe babeczki przechowywać w lodówce.





Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Lato w pełni!

3 komentarze: