#85
Dziś propozycja obiadowa - panierowane piersi kurczaka z ratatouille ze świeżych pomidorów, cukinii, bakłażana, papryki, marchwi i kukurydzy :)
Składniki (na 3 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- płaska łyżeczka imbiru mielonego
- 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kostkę
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
(panierka)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- 5 łyżek bułki tartej
(ratatouille)
- 1 duża marchewka
- 200g bakłażana
- 200g świeżych pomidorów
- 100g cukinii
- 3/4 czerwonej papryki
- 3/4 szklanki kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- przyprawy (u mnie oregano, chilli i świeża bazylia)
Przygotowanie:
Piersi kurczaka rozbić na równe płaty (ok. 1,5cm). Wszystkie składniki marynaty zblenderować na jednolitą masę. Kurczaka dokładnie wysmarować marynatą i wstawić do lodówki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę marchew, również pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię i kukurydzę. Smażyć przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, bez nasion (przed obraniem należy sparzyć go we wrzątku, by skórka łatwo odchodziła). Warzywa doprawić solą, pieprzem i ziołami, smażyć kolejne 2 minuty.
Pierś wraz z marynatą obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z solą, pieprzem i zmieloną kolendrą. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i smażyć na nim filety przez ok. 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i pozostawić do lekkiego ostygnięcia (ok. 2 minuty) następnie pokroić i podawać z warzywnym ratatouille.
Zapraszam do polubienia fanpage'a Teen's Kitchen na Facebooku :)
Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńMilenko, niezły obiadek dziś serwujesz, mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper obiadek, mam taki sam talerz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.