czwartek, 3 lipca 2014

Kurczak z ratatouille

#85

Dziś propozycja obiadowa - panierowane piersi kurczaka z ratatouille ze świeżych pomidorów, cukinii, bakłażana, papryki, marchwi i kukurydzy :)


Składniki (na 3 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- płaska łyżeczka imbiru mielonego
- 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kostkę
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry

(panierka)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- 5 łyżek bułki tartej

(ratatouille)
- 1 duża marchewka
- 200g bakłażana
- 200g świeżych pomidorów
- 100g cukinii
- 3/4 czerwonej papryki
- 3/4 szklanki kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- przyprawy (u mnie oregano, chilli i świeża bazylia)


Przygotowanie:
   
   Piersi kurczaka rozbić na równe płaty (ok. 1,5cm). Wszystkie składniki marynaty zblenderować na jednolitą masę. Kurczaka dokładnie wysmarować marynatą i wstawić do lodówki. 
   Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę marchew, również pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię i kukurydzę. Smażyć przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodać obranego ze skórki  i pokrojonego w kostkę pomidora, bez nasion (przed obraniem należy sparzyć go we wrzątku, by skórka łatwo odchodziła). Warzywa doprawić solą, pieprzem i ziołami, smażyć kolejne 2 minuty.
   Pierś wraz z marynatą obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z solą, pieprzem i zmieloną kolendrą. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i smażyć na nim filety przez ok. 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i pozostawić do lekkiego ostygnięcia (ok. 2 minuty) następnie pokroić i  podawać z warzywnym ratatouille. 








 Zapraszam do polubienia fanpage'a Teen's Kitchen na Facebooku :)


3 komentarze: