czwartek, 7 sierpnia 2014

Klopsiki z sosem pomidorowym

#90

Kolejna propozycja obiadowa. Klopsy z sosem pomidorowym. 
No właśnie, klopsy, czy pulpety? Przeglądałam wiele stron i blogów w poszukiwaniu odpowiedzi i nadal nie jestem pewna. 
Cóż... Wiem, że niezależnie od nazwy smakują bardzo dobrze :D

Klopsiki można podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem, czy kaszą.

Składniki: 
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 mała marchew
- ząbek czosnku
- 1-2 łyżki bułki tartej
- bulion warzywny
- 3  łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, chili


Przygotowanie:

  Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, połowę cebuli i czosnek posiekać z drobną kosteczkę. Warzywa dodać do mięsa, przyprawić i dokładnie wymieszać.  Z mięsa formować nieduże kulki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i krótko podsmażyć na nim mięso i pokrojoną w niewielką kostkę połowę cebuli. Podsmażone klopsy przełożyć do większej patelni lub garnka. Wlać gorący bulion, dodać ziele angielskie, dwa liście laurowe i resztę przypraw według uznania. Dusić przez około 20-30 minut. Gdy mięso zrobi się miękkie zwiększyć ogień i dodać przecier pomidorowy dobrze wymieszany z mąką, łyżką śmietany/jogurtu i kilkoma łyżkami gotującego się bulionu. Zagotować ciągle mieszając. Całość gotować jeszcze przez pięć minut. Gotowe!




11 komentarzy:

  1. Znam odpowiedź na nurtujące Cię pytanie. To co zrobiłaś i dzielisz się przepisem do klopsiki ponieważ jest to potrawa duszona, pulpeciki natomiast są gotowane.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ale obie wersje uwielbiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam klopsiki, Wpraszam się na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, a ja na mniejsze mówię klopsy, a na większe pulpety, choć tak naprawdę to nie ma znaczenia, obie wersje pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmniam! niebo w gębie!
    kocham takie klopsiki!

    a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
    mam nadzieję, że Ci się spodoba!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam na przepis miesiąca, http://codojedzenia.pl/przepis-miesiaca-dania-z-grilla-i-konkurs-z-nagroda/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba właśnie podsunęłaś mi pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo takie lubię:)
    dla mnie pulpet na pewno jest gotowany, ale klops, tu już bym się nie była w stanie zdecydować:)

    OdpowiedzUsuń