wtorek, 7 lutego 2012

Szarlotka

#15

Szarotka to jedno z ciast, które robię najczęściej, a jeszcze nie miała okazji być na blogu :D
Najlepiej wykorzystać do niej dość kwaśne jabłka.

Składniki:
(na spód) 
- 4 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- szklanka cukru 
- jajko
- 2-3 łyżki śmietany
- aromat waniliowy

(na nadzienie)
-ok. 8 dużych, najlepiej kwaśnych jabłek
- cukier
- cynamon 


Przygotowanie: 
Mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać jajko, śmietanę, aromat i wyrobić ciasto (ok. 1/5 odcinamy i zamrażamy). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i dodać cukier i cynamon.  Ciasto rozwałkować, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wyłożyć jabłka i zetrzeć zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach.  Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.







11 komentarzy:

  1. smakowicie wygląda!
    mam taki sam blat stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na durszlaku już w ogóle nie rozmawiasz babo!:)

    uwielbiam szarlotkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękna! Aż nabrałam ochoty, ale się powstrzymam do następnego weekendu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam..zjadlabym kawałek..

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna szarlotka ;]
    mniam, mniam! porywam ten kawałeczek do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka z lodami waniliowymi poklada mnie na lopatki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szarlotkę:) pod każdą postacią;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciepłą szarlotkę z lodami i filiżanką gorącej czekolady... Próbuję wielu przepisów - niebawem wypróbuję także i ten ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń