#15
Szarotka to jedno z ciast, które robię najczęściej, a jeszcze nie miała okazji być na blogu :D
Najlepiej wykorzystać do niej dość kwaśne jabłka.
Najlepiej wykorzystać do niej dość kwaśne jabłka.
Składniki:
(na spód)
- 4 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- szklanka cukru
- jajko
- 2-3 łyżki śmietany
- aromat waniliowy
(na nadzienie)
-ok. 8 dużych, najlepiej kwaśnych jabłek
- cukier
- cynamon
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać jajko, śmietanę, aromat i wyrobić ciasto (ok. 1/5 odcinamy i zamrażamy). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i dodać cukier i cynamon. Ciasto rozwałkować, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wyłożyć jabłka i zetrzeć zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.
smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńmam taki sam blat stołu :)
na durszlaku już w ogóle nie rozmawiasz babo!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę!
Uwielbiam szarlotkę! :)
OdpowiedzUsuńAle piękna! Aż nabrałam ochoty, ale się powstrzymam do następnego weekendu;)
OdpowiedzUsuńurocza... :)
OdpowiedzUsuńMniam..zjadlabym kawałek..
OdpowiedzUsuńpyszna szarlotka ;]
OdpowiedzUsuńmniam, mniam! porywam ten kawałeczek do kawki!
Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka z lodami waniliowymi poklada mnie na lopatki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę:) pod każdą postacią;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciepłą szarlotkę z lodami i filiżanką gorącej czekolady... Próbuję wielu przepisów - niebawem wypróbuję także i ten ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam