niedziela, 26 lutego 2012

Pączki angielskie

#18

To taki trochę spóźniony przepis tłustoczwartkowy. Jest on bardzo, bardzo łatwy, a pączki (właściwie pączusie, ale ja wolę mówić mniej zdrobniale :D) robi się naprawdę szybko. Wszystkie potrzebne składniki są zazwyczaj w domach, więc przepis w sam raz, jak zachce się czegoś słodkiego ;)

Składniki:

- 2 serki homogenizowane (ok. 300g)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżeczki octu

Przygotowanie:
Jajka zmiksować z serkami. Następnie dodać pozostałe składniki. Masa powinna być dość gęsta.  
Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju aż pączki zarumienią się z obu stron.


9 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają te pączuszki :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne, ale z twarogiem :) Twoje wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne te Twoje pączusie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze i tak równiutko usmażone... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. super, takie na jednego czy dwa kęsy

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, co za apetyczne pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdyby spróbować to upiec? Próbowałaś może? Bo jestem wielkim wrogiem głębokiego tłuszczu :) i zastanawiam się nad alternatywą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie próbowałam, ale myślę, że to dobry pomysł. W internecie zapewne jest wiele przepisów na takie pieczone pączki, bo z takiego ciasta to nie wiem czy by wyrosło, ale zawsze warto spróbować ;)

      Usuń