sobota, 22 lutego 2014

Jabłka w cieście

#70

Jabłka w cieście. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, jeśli macie wystarczająco dużo czasu, aby je przygotować :D
 Można smażyć je bez tłuszczu, na patelni teflonowej, ale zdecydowanie lepiej smakują usmażone na choćby dwóch łyżkach oleju. Najlepsze na ciepło :)


Składniki:
- 2 duże jabłka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia

Przygotowanie:

 Jajko, mleko i szczyptę soli wymieszać trzepaczką, Dodać pozostałe składniki: mąkę, cukier puder, cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na ok 10 minut.
 Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki (max. 1,5 cm grubości, nie mogą być zbyt grube, aby po usmażeniu nie był twarde), usunąć gniazda nasienne. 
Na patelnie wlać olej. Kiedy olej się rozgrzeje układać na niej obtoczone w cieście plasterki jabłka. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.





1 komentarz: