czwartek, 27 lutego 2014

Pączki hiszpańskie (gniazdka)

#72

Mamy dziś Tłusty Czwartek, więc oczywiście nie mogło zabraknąć pyysznych pączków hiszpańskich zrobionych z ciasta parzonego. Jestem z nich naprawdę zadowolona, są idealne :)
Z podanych składników powinno wyjść ok. 25 gniazdek.


Składniki:

- 250g mąki pszennej
- 4 jajka
- pół kostki masła (120g)
- 1 i 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
- olej do smażenia

- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w 1 i 1/3 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Zagotować. Do garnka wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż ciasta zacznie ładnie odchodzić od ścianek naczynia. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto miksować dodając kolejno jajka. Dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego o końcówce 'z gwiazdką'. Z papieru do pieczenia lub folii spożywczej wyciąć kwadraty o długości ok. 8 cm, posmarować olejem i wyciskać na nie kółka o średnicy około 5 cm (na początku może być trudno, ponieważ ciasto jest zwarte). W garnku rozgrzać olej (ok. 180 stopni) i wykładać na nie wyciśnięte gniazdka. Ciasto powinno bezproblemowo odchodzić od papieru. Pączki smażyć ok. 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wyjąć je na bibułę lub papier pergaminowy, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polać usmażone gniazdka. 





 

Tłusty czwartek 2014

3 komentarze:

  1. Pysznie tu! Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają mega apetycznie! Bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń