czwartek, 6 marca 2014

Bułeczki śniadniowe

#73

Dzisiaj przepis na pyyszne bułki śniadaniowe. Jeśli nie macie rano dużo czasu możecie przygotować je wieczorem, ciasto włożyć do lodówki na całą noc, a rano tylko uformować bułeczki i upiec :) Możecie nawet upiec je wieczorem, bułeczki długo utrzymują świeżość, więc będą idealne na śniadanie następnego dnia ;) 
Przepis cytuję z Kwestii Smaku

Składniki:

- 2 średnie ziemniaki
- 5 łyżek roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka
- 15g świeżych drożdży
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej


 Przygotowanie:

 Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić zachowując 1 szklankę wody. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem na puree. Wymieszać z mlekiem, solą, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami roztopionego masła. 
 Wodę z gotujących się ziemniaków ostudzić do około 40 stopni (lekko ciepła). Odmierzyć 1/2 szklanki wody i dodać do niej drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 czubatą łyżkę mąki. Delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 10 - 15 minut (gdyby drożdże nie spieniły się, powtórzyć z drugą połową wody i nowymi drożdżami). 
 Drożdże wlać do mieszanki z ziemniakami, następnie drewnianą łyżką wymieszać z przesianą mąką. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (będzie się trochę kleiło). Miskę wysmarować pozostałą 1/2 łyżki roztopionego masła, włożyć ciasto, przewrócić na drugą stronę, aby całe pokryte było masłem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin do wyrośnięcia (Jeśli chcemy upiec je rano. Jeśli natomiast chcesz upiec je tego samego dnia, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok. 1,5h).

 Uderzyć pięścią w ciasto, następnie wyłożyć na blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na pół i uformować 2 wałki o długości 30 cm. Każdy wałek pokroić na 12 równych części. 
  Uformować kuleczki z ciasta i ułożyć je w wysmarowanej masłem (1 łyżka) formie w 4 rzędach po 6 kulek, w odstępach 1,5 cm. Przykryć papierowymi ręcznikami i odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 1 i 1/2 godziny. 
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, kratkę umieścić w środkowej jego części. Wierzch bułeczek posmarować pozostałym roztopionym masłem. Piec na złoty kolor przez 25 do 30 minut. Boki bułeczek ponacinać ostrym nożem. Bułeczki wykładać na kratkę i podawać jeszcze ciepłe.





3 komentarze: