wtorek, 25 lutego 2014

Śniadania: Omlet z wędzoną szynką

#71

Wracam do dodawania na bloga pomysłów na śniadania. Takie przepisy są przydatne jeśli ktoś szuka inspiracji, sama się o tym przekonałam :D 
Dzisiaj przepis na pyyszny omlet z wędzoną szynką, pieczarkami i groszkiem :)


Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki wody 
- szczypta soli i pieprzu

- ok. 3 plasterki wędzonej szynki
- 3 duże pieczarki
- 3 łyżki groszku
- starty zółty ser
- 2 łyżki masła


Przygotowanie: 

Jajka wbić do miski, rozkłócić na jednolitą masę, dodać do smaku sól i pieprz. 
Plasterki szynki pokroić w kwadraty, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, gdy będzie nagrzana wlać masę jajeczną. Smażyć na dużym ogniu. 
Kiedy brzegi się zetną podważyć, delikatnie podnieść omlet i przenieść surową masę z wierzchu pod spód, by na wierzchu jajka nie były surowe. Na jedną połowę omletu nałożyć składniki, posypać startym serem i przykryć drugą połową. Jeszcze chwilkę podsmażyć. Ostrożnie zdjąć z patelni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz