niedziela, 22 czerwca 2014

Śniadania: Owsianka z nektarynką i jagodami

#82

Kolejna propozycja śniadaniowa, tym razem dla wielbicieli owsianek :)
Płatki owsiane z nektarynką i jagodami

Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- ok. szklanka mleka (w zależności czy wolicie mniej lub bardziej gęstą owsiankę)
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 nektarynka
- garść jagód
- pół łyżeczki siemienia lnianego

Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypać do garna i zalać ok. pół szklanki wrzącej wody. Gotować, aż płatki zaczną robić się miękkie (ok. 4 minuty) ciągle mieszając. Następnie płatki zalać mlekiem i gotować od czasu do czasu mieszając, by mleko się nie przypaliło. Gdy owsianka będzie miała taką konsystencję, jaką lubicie, przelać ją do miseczki i ułożyć na niej pokrojoną na kawałki nektarynkę, jagody i siemię lniane.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam owsiankę !!! Tylko, że ja niestety muszę rezygnować z mleka, ale na wodzie jest rownie smaczna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam takiego połączenia z owocami, jednak niestety zupełnie mi tak nie gra.. jedynie z łyżeczka jagód ze słoika własnej roboty czy malinami ;))

    OdpowiedzUsuń