#89
Jedno z najlepszych kruchych ciast jakie jadłam! Słodka, budyniowa pianka idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi malinami. Myślę, że żaden inny owoc nie będzie tak świetnie do niego pasował :D
Składniki:
(na ciasto kruche)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
(na budyniową piankę)
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania (2x 40g) budyniu waniliowego, bez cukru
- 2 łyżki oleju
- maliny
Przygotowanie:
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, posiekać, a potem szybko wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (u mnie tortownica ok. 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część zamrożonego ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 12 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier puder, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Wygląda pysznie, ciasto godne polecenia :) Podrawiam
OdpowiedzUsuńMam słabość to takich ciast! Pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńO jej! Pysznie wygląda!!! :))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
U mnie też to ciasto przebija wiele innych ,pyszne.
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła kawałek bo wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na lato,mniam.....
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować ten przepis koniecznie :)
Pozdrawiam.
Jest dobre dostałam przepis od siostrzenicy:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takie ciasto i na śmierć o nim zapomniałam. Dzięki za przypomnienie.
OdpowiedzUsuńKocham maliny, kuszące ciacho :)
OdpowiedzUsuńBajecznie wygląda :) pozdrawiam i samych sukcesów życzę :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, aż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńMuszę upiec w przyszłym tygodniu:) wygląda bardzo,bardzo smacznie...i jeszcze jest budyń! Pycha!
OdpowiedzUsuń