poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

#89

Jedno z najlepszych kruchych ciast jakie jadłam! Słodka, budyniowa pianka idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi malinami. Myślę, że żaden inny owoc nie będzie tak  świetnie do niego pasował :D

Przepis z Moje Wypieki, trochę zmodyfikowany 
Składniki:
(na ciasto kruche)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

(na budyniową piankę)
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania (2x 40g) budyniu waniliowego, bez cukru
- 2 łyżki oleju
- maliny  

Przygotowanie:
 Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, posiekać, a potem szybko wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. 

 Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (u mnie tortownica ok. 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część zamrożonego ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 12 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
 Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier puder, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
 Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.





15 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, ciasto godne polecenia :) Podrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam słabość to takich ciast! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jej! Pysznie wygląda!!! :))))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też to ciasto przebija wiele innych ,pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym zjadła kawałek bo wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda rewelacyjnie.
    Będę musiała wypróbować ten przepis koniecznie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest dobre dostałam przepis od siostrzenicy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam kiedyś takie ciasto i na śmierć o nim zapomniałam. Dzięki za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bajecznie wygląda :) pozdrawiam i samych sukcesów życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda znakomicie, aż ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę upiec w przyszłym tygodniu:) wygląda bardzo,bardzo smacznie...i jeszcze jest budyń! Pycha!

    OdpowiedzUsuń