niedziela, 12 lutego 2012

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką ;)

#16

Jakoś wczoraj strasznie się chciało wszystkim czegoś słodkiego, więc korzystając z okazji zrobiłam takie coś :D Chciałam zrobić zwykłe galaretki z bita śmietaną, ale wolałam się trochę bardziej pofatygować.

Składniki:(na biszkopt)
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 3/4 mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
(na krem)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 kostka margaryny
 dodatkowo:
- 2 galaretki (u mnie cytrynowa i pomarańczowa)
- owoce

Przygotowanie:
 Rozpuścić jedną galaretkę i przygotować biszkopt - białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i miksować na wolnych obrotach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.  Ugotować budynie, wystudzić je a następnie zmiksować  z margaryną. Rozpuścić drugą galaretkę. Krem wyłożyć na przekrojony na pół biszkopt, zalać galaretką, włożyć do lodówki. Po zastygnięciu galaretki położyć drugą warstwę ciasta, posmarować kremem, wyłożyć owocami i zalać drugą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc.


Nie wygląda za ładnie, ale jest pyszny :D


9 komentarzy:

  1. A co Ty mówisz?! ;) Wygląda właśnie bardzo ładnie i niezwykle apetycznie. ;) Buziaki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No podpisuje się pod komentarzem Kasi, wygląda bardzo zachęcająco... mówi do mnie "eat me":D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to nie wygląda za ładnie? Załóż lepiej okulary bo ciasto wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powtórzę się ,wygląda bardzo ale to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja się podpisuję pod wszystkimi nade mną - wygląda bardzo, bardzo smacznie;) Fajne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasta z budyniem sa mega smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pychota! budyń i galaretka obok siebie to pyszne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi też się zdarza, że ciasta które wyglądają niezbyt...efektownie....są przepyszne. Ale to Twoje wygląda naprawdę apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba zapomniałaś wpisać do przepisu proszek do pieczenia zeby biszkopt wyszedł prawidłowo...

    OdpowiedzUsuń