niedziela, 18 marca 2012

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

#22

Słońce zaczyna grzać coraz bardziej, ludzie zdejmują płaszcze i zakładają bluzki z krótkim rękawkiem, a mój kot zamiast spania na łóżku, wybiera wylegiwanie się na podwórku w słoneczku. Ogółem mówiąc - wiosna się rozpoczyna! :D  Nie mogę się doczekać truskawek, malin, nektarynek, arbuza, jagód, czereśni i wszystkich innych owoców ;)
 A dzisiaj przedstawiam Wam przepis na drożdżowe rogaliki z marmoladą.

Składniki:

250 g mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady lub po 1 wiśni lub też po jednej kosteczce czekolady. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Przepis ze strony kwestiasmaku.com





4 komentarze:

  1. Ale tu ładnie u Ciebie:)) a rogaliki idealne...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne rogale :) Chętnie zjadłabym jednego, albo dwa... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też już codziennie wypatruję wiosny :) A rogaliki wyglądają pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak z cukierni ! :)

    OdpowiedzUsuń