piątek, 9 marca 2012

Ryba z duszonymi warzywami i pieczoną bułką z masłem ziołowym

#21

Szanowni Państwo, przedstawiam Wam przepis, dzięki któremu polubiłam rybę! :D  
A jest to przepis ze wspólnego gotowania, którego gospodarzem była Paulina. Bardzo dziękuję za zaproszenie, bo rybka jest pyszna :)
 Uczestnikami gotowania byli:
Kasia,

Składniki: 
- 3 marchewki
- jeden średniej wielkości seler
- 2 pietruszki
- 4 kostki mintaja
- ok. 3-4 łyżek sosu sojowego
- bułka wrocławska/paryska
- trochę oleju

- 1/2 kostki masła 
- 2 roztarte ząbki czosnku
- zioła: bazylia, oregano, tymianek, majeranek 

Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w zapałki. Rybę pokroić w średniej wielkości kostkę, doprawić solą, pieprzem i skropić sosem sojowym. Na rozgrzaną patelnie wrzucić warzywa i dusić aż będą prawie miękkie. Dodać ok. 3 łyżki sosu sojowego. Pod koniec duszenie warzyw dodać rybę. Podsmażać krótko, żeby się nie rozpadła.  Przygotować ziołowe masło: miękkie masło połączyć z oregano, bazylią, tymiankiem, czosnkiem i majerankiem. 
Bułkę pokroić i każda kromkę posmarować masłem. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160stopni.




8 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę Milenko, że Ci zasmakowała rybka :) Dziękuję za wspólne gotowanie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładnie Ci wyszło:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, można polubić rybkę z tego przepisu. Ja też długo nie mogłem się przekonać do ryb. Ale mam to na szczęście już za sobą. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. I tak ladnie mozna polubic rybe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I tak ladnie mozna polubic rybe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie wykonane danie, oby tak dalej! :) Do następnego razu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto i pysznie, tak jest najsmaczniej

    OdpowiedzUsuń