sobota, 3 marca 2012

Wieprzowina w sosie sojowym z imbirem

#20

Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na takie danie, bo uwielbiam te smaki :D 

Składniki:
- 500g wieprzowiny
- papryka zielona
- papryka czerwona
- dwie marchewki
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2-3 łyżki startego imbiru
- sok z limonki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki czosnku
- jedna łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków

Przygotowanie:

Wieprzowinę, papryki i marchewki pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim czosnek. Dodać wieprzowinę, usmażyć i przełożyć do rondla. Wlać na patelnie resztę oleju i usmażyć na nim warzywa. Połączyć z mięsem, doprawić przyprawą 5 smaków i cukrem. Podgrzewać wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut. Zmieszać sos sojowy z 2 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Dodać do mięsa z warzywami. Pod koniec smażenia dodać imbir i sok z limonki. Podawać z ryżem.




7 komentarzy:

  1. Wow, jak ładnie podane :) Ślicznie wygląda i pewnie smakowało pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie dziś u Ciebie! Pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowo podane!:) i musi być pyszne;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podana doskonała kompozycja smaków :-) Jak tu się nie zachwycić...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem obrażona, że mnie nie zaprosiłaś! :D Świetne

    OdpowiedzUsuń