#37
Wracam po krótkiej, miesięcznej przerwie z przepisem na słodką, kruchą tartę z jabłkami. Ot, taki prosty przepis, bo nie chciałam znów robić dużej przerwy w blogowaniu. Mam nadzieje, że będę pisała częściej niż co miesiąc, tym bardziej, że mam w planie kilka nowych przepisów ;)
Składniki:
<ciasto>
- 250g mąki
- pół szklanki cukru
- 130g masła
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
<masa budyniowa>
- 2,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki ziemniaczanej
- cukru waniliowego
- 2 duże jabłka
- cynamon
Przygotowanie:
Jajko utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Do mąki dodać proszek i margarynę, posiekać. Dodać ubite jajko i wyrobić. Formę do tarty posmarować margaryną i wyłożyć ciastem. Podpiec w 190 stopniach ok.15 minut.
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko (pół szklanki) zmiksować z mąką i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż do zgęstnienia.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Wylać masę budyniową do podpieczonego ciasta i układać jabłka po okręgu. Posypać cynamonem. Piec 15 minut w 200 stopniach.
zdolniacha z ciebie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana :)
Jak ślicznie wygląda! Musiała smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuńswietny przepis :)
OdpowiedzUsuńTarty z jabłkami są super!
OdpowiedzUsuńskrupulatnie ułożone
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńZamiast jabłek, można użyć mrożonych,poduszonych widelcem malin. Wtedy zamiast budyniu waniliowego proponuję użyć czekoladowego ;)
OdpowiedzUsuńSłaby przepis. Nie było napisane żeby obciążyć tarte, przez co zaczęła rosnąć w piekarniku. W proporcjach masy budyniowej za dużo mąki. Gęsta, że mozna kroić ja nożem, zanim zdążyła się zagotować to przy wlewaniu do mleka robiły sie grudy.
OdpowiedzUsuńNaprawdę nie wiem dlaczego... U mnie wszystko wyszło dobrze. A co do obciążenia ciasta, to faktycznie, dałam plamę, że o tym nie napisałam. Teraz będę pamiętać :)
OdpowiedzUsuń