piątek, 28 marca 2014

Bułki z kapustą pieczarkami

  #76

Ci, którzy znają i lubią bułki z pieczarkami koniecznie muszą zrobić je w domu. Są pyszne i o niebo lepsze, niż te ze sklepu.
Zamiast bułek można również zrobić paszteciki drożdżowe, zmniejszając porcję ciasta. Będą idealne do czerwonego barszczu :D

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 20g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- płaska łyżeczka soli

(na farsz)
-400g pieczarek
- 450g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- sól, pierz
- olej

+ jajko do posmarowania

Przygotowanie:

 Do kubka rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, 3 łyżki ciepłego mleka i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby podrosły.
 Po tym czasie mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn i resztę składników, oprócz oleju. Wyrobić, a pod koniec wyrabiania dodać olej. Gdy ciasto będzie elastyczne, uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

 Kapustę ugotować aż będzie miękka, dokładnie odcedzić. Pieczarki umyć i pokroić w drobne kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem.
 Ugotowaną kapustę drobno posiekać, dodać do podsmażonych pieczarek. Jeszcze raz należy pozbyć się jak największej ilości wody.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość) podzielić je na ok. 12 części. Wszystkie kawałki uformować w kulkę i rozwałkować. Na ciasto nakładać farsz, zlepić ciasto na brzegach i uformować bułki. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu), odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, by jeszcze trochę podrosły.
 Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 minut.






sobota, 15 marca 2014

Babka czekoladowa z musem jabłkowym (bez jajek)

  #75
 
Kiedy zobaczyłam przepis na tę babkę (na blogu moje pasje) pomyślałam, że koniecznie muszę ją zrobić. Jest szybka, łatwa i w dodatku czekoladowa, więc nie chciałam tracić czasu i drugiego dnia już ją upiekłam :D Dodałam do niej kawałki jabłka, przez co jest jeszcze lepsza. Jest naprawdę świetna, szczególnie dla tych, który lubią wilgotne ciasta ;)

Składniki:
 
- 1,5 szklanki przecieru jabłkowego
- 125g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody

Przygotowanie:
 
Masło stopić, dodać przecier jabłkowy, cukier i mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut. Wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
 





 

sobota, 8 marca 2014

Muffiny czekoladowo-kawowe z kremem mascarpone i polewą

#74

Hm, co tu dużo mówić, jeśli lubicie czekoladę ( a wiem, że lubicie :D) i smak kawy, te muffinki z pewnością są dla Was. Są proste w przygotowaniu ( jak to babeczki) i napraawdę dobre! Idealne do kawy :)


Składniki (na ok. 12 babeczek):
- 250g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka (250ml) mleka
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy

(na krem)
- 250g serka mascarpone
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- olejek waniliowy lub łyżka likieru do smaku

(na polewę)
- 50g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:
 Przygotować krem: Schłodzony serek mascarpone zmiksować na wolnych obrotach z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym/łyżka likieru. Gdy masa będzie gładka wstawić do lodówki.
 Mąkę, cukier, proszek, sodę, kawę, kakao i szczyptę soli wymieszać w misce. W osobnej miseczce rozkłócić jajka, dolać mleko i olej, wymieszać. Mokre składniki połączyć z suchymi, energicznie mieszając. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane - im mniej starannie, tym lepiej :) 
Ciasto wyłożyć do papilotek (ok. 2/3 wysokości), ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20 minut.
Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. 
 Teraz robimy polewę: Masło rozpuścić w rondelku, na wolnym ogniu. Dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Garnek zdjąć z gazu, dodać kakao i wymieszać do uzyskania gładkiej, ciemnej polewy.

 Schłodzony krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (ja użyłam gwiazdki). Przestudzone babeczki udekorować kremem. Należy uważać, aby dłonie nie ociepliło zbytnio kremu, ponieważ istnieje ryzyko zważenia się kremu. Udekorowane muffiny polać polewą czekoladową.








czwartek, 6 marca 2014

Bułeczki śniadniowe

#73

Dzisiaj przepis na pyyszne bułki śniadaniowe. Jeśli nie macie rano dużo czasu możecie przygotować je wieczorem, ciasto włożyć do lodówki na całą noc, a rano tylko uformować bułeczki i upiec :) Możecie nawet upiec je wieczorem, bułeczki długo utrzymują świeżość, więc będą idealne na śniadanie następnego dnia ;) 
Przepis cytuję z Kwestii Smaku

Składniki:

- 2 średnie ziemniaki
- 5 łyżek roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka
- 15g świeżych drożdży
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej


 Przygotowanie:

 Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić zachowując 1 szklankę wody. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem na puree. Wymieszać z mlekiem, solą, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami roztopionego masła. 
 Wodę z gotujących się ziemniaków ostudzić do około 40 stopni (lekko ciepła). Odmierzyć 1/2 szklanki wody i dodać do niej drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 czubatą łyżkę mąki. Delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 10 - 15 minut (gdyby drożdże nie spieniły się, powtórzyć z drugą połową wody i nowymi drożdżami). 
 Drożdże wlać do mieszanki z ziemniakami, następnie drewnianą łyżką wymieszać z przesianą mąką. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (będzie się trochę kleiło). Miskę wysmarować pozostałą 1/2 łyżki roztopionego masła, włożyć ciasto, przewrócić na drugą stronę, aby całe pokryte było masłem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin do wyrośnięcia (Jeśli chcemy upiec je rano. Jeśli natomiast chcesz upiec je tego samego dnia, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok. 1,5h).

 Uderzyć pięścią w ciasto, następnie wyłożyć na blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na pół i uformować 2 wałki o długości 30 cm. Każdy wałek pokroić na 12 równych części. 
  Uformować kuleczki z ciasta i ułożyć je w wysmarowanej masłem (1 łyżka) formie w 4 rzędach po 6 kulek, w odstępach 1,5 cm. Przykryć papierowymi ręcznikami i odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 1 i 1/2 godziny. 
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, kratkę umieścić w środkowej jego części. Wierzch bułeczek posmarować pozostałym roztopionym masłem. Piec na złoty kolor przez 25 do 30 minut. Boki bułeczek ponacinać ostrym nożem. Bułeczki wykładać na kratkę i podawać jeszcze ciepłe.