sobota, 28 czerwca 2014

Muffiny z jagodami

#84 

Muffiny to chyba jeden z najłatwiejszych i najszybszych deserów. Można dowolnie eksperymentować z dodatkami, dlatego szybko się nie nudzą. Na blogu są już 
muffiny czekoladowo-kawowe
z malinami,
z płynną czekoladą 
i drożdżowe z kawałkami czekolady
Z kolei do tych dodałam świeże jagody - pycha! :D

Składniki (na 12 babeczek):

- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- pół szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- ok. pół szklanki jagód

Przygotowanie:

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. W osobnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i szczyptą soli. Dodać je do miski z mąką, następnie dodać również olej i energicznie wymieszać. Dodać aromat waniliowy i ponownie wymieszać. Na koniec dodać jagody (jeśli używacie mrożonych nie trzeba ich wcześniej rozmrażać) i delikatnie wymieszać.
 Ciasto przelać do papilotek (ok. 2/3 ich wysokości) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20 minut.







Jagodowe lato

wtorek, 24 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami

#83

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba je wykorzystać póki mamy jeszcze okazję :) Dzisiaj proponuję Wam pyszne ciasto z truskawkami. Łatwe, szybkie i co najlepsze - zawsze się udaje!

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 125g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 garście truskawek

Przygotowanie:

 Margarynę roztopić na wolnym ogniu i zostawić do ostudzenia. Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodając przesianą mąkę (stopniowo) i proszek do pieczenia. Do masy wlać ostudzoną margarynę (może być lekko ciepła) i dalej miksować, do uzyskania jednolitej konsystencji. 
 Dno formy ( u mnie tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną. Ciasto wlać do formy i układać na nim truskawki. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej upewnić się, czy ciasto jest upieczone nakłuwając go patyczkiem. Kiedy ciasto jest gotowe posypać je cukrem pudrem. 





niedziela, 22 czerwca 2014

Śniadania: Owsianka z nektarynką i jagodami

#82

Kolejna propozycja śniadaniowa, tym razem dla wielbicieli owsianek :)
Płatki owsiane z nektarynką i jagodami

Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- ok. szklanka mleka (w zależności czy wolicie mniej lub bardziej gęstą owsiankę)
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 nektarynka
- garść jagód
- pół łyżeczki siemienia lnianego

Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypać do garna i zalać ok. pół szklanki wrzącej wody. Gotować, aż płatki zaczną robić się miękkie (ok. 4 minuty) ciągle mieszając. Następnie płatki zalać mlekiem i gotować od czasu do czasu mieszając, by mleko się nie przypaliło. Gdy owsianka będzie miała taką konsystencję, jaką lubicie, przelać ją do miseczki i ułożyć na niej pokrojoną na kawałki nektarynkę, jagody i siemię lniane.





czwartek, 19 czerwca 2014

Kopiec kreta

#81

Dziś na blogu przepis na dobrze wszystkim znany kopiec kreta. Jeśli nie jesteście fanami bananów możecie zstąpić je innymi owocami, np. truskawkami lub jagodami. 
Ciasto jest pyszne, dość szybkie i naprawdę łatwe w przygotowaniu, więc po co komu gotowce? ;)

Składniki:

4 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao 
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 banany
- 50g czekolady mlecznej
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 3 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:

 Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodać do nich żółtka i jeszcze chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 40 minut.
 Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta należy ściąć górę i wyżłobić środek ciasta pozostawiając ok. 2 centymetrowy spód i 1 centymetrowy brzeg. Wyżłobione kawałki ciasta drobno pokruszyć.
Na ciasto układać banany przekrojone na pół, przecięciem do dołu.

 Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem. Następnie dodać posiekaną na drobne kawałki mleczną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Ubitą śmietanę nałożyć na banany i uformować kopiec. Następnie całość posypać pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.









poniedziałek, 9 czerwca 2014

Tarta z bananami i czekoladą

#80

Dzisiaj propozycja dla wielbicieli połączenia czekolady i bananów :) Tarta na kruchym cieście z bananami, gorzką czekoladą i serkiem. 


Składniki: 
- 1,5 szklanki mąki pszennej (150g)
- pół szklanki cukru pudru (50g)
- 50g margaryny
- jajko
- szczypta soli

- 2 banany
- 100g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1 łyżka margaryny
- łyżka soku z cytryny
- ok. 400g serka twarogowego, trzykrotnie zmielonego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:
 Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli, dodać posiekaną na drobne kawałki margarynę, zagniatamy. Następnie dodajemy jajko i szybko i energicznie wyrabiamy ciasto. Wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.
 Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem  foremki. Ciasto wyrównać i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru. (Ciasto może wybrzuszyć się w trakcie pieczenia, więc najlepiej przykryć je folią aluminiową i obciążyć fasolą.) Upieczone ciasto studzimy.
 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (pozostawiając kostkę lub dwie do dekoracji ciasta) dodając łyżkę margaryny. Przelać ją na wcześniej upieczony spód i wyrównać.
Banany obrać ze skórki, pokroić w dość duże plastry, ułożyć na warstwie z czekolady i skropić je delikatnie sokiem z cytryny. Następnie serek wymieszać z cukrem pudrem i aromatem. Przełożyć go na warstwę z bananów i wyrównać. Gotowe ciasto posypać startą czekoladą.