wtorek, 3 lipca 2012

Jagodzianki z kruszonką

#29

Taak! Nareszcie zaczęły się wakacje, czyli nie tylko 2 miesiące wolne od szkoły, ale więcej czasu na gotowanie, pieczenie, przeglądanie innych blogów kulinarnych, no i zaczął się sezon na owoce: jagody, maliny, morele, nektarynki, czereśnie i wiśnie, więc będzie można wyczarować duużo pysznych deserów :) Mam nadzieję, że będę pisała częściej niż ostatnio i że na blogu pojawią się jakieś trudniejsze, ciekawsze przepisy.
A dzisiaj  zapraszam na jagodzianki :)

Składniki: 
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży 
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 50g masła
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

nadzienie:
- ok. 300g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

kruszonka:
- 5 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 4-5 łyżek masła

+ jedno roztrzepane jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Z drożdży, połowy ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić aż podrośnie. Resztę mąki przesiać do miski, wlać zaczyn, dodać jajka, cukier, drugą połowę ciepłego mleka, i szczyptę soli. Wymieszać, a następnie wyrabiać, uderzać, ugniatać. Gdy ciasto nie będzie już przyklejało się do miski dodać roztopione, lekko ostygnięte masło i ponownie ugniatać. Odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.  
W tym czasie jagody zasypać cukrem i mąką ziemniaczaną oraz przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i ugniatać palcami aż do powstania kruszonki. Można wstawić na kilka minut do zamrażalnika.
 Ciasto podzielić na ok. 15 kawałków, lekko rozwałkować, nakładać jagody i uformować bułki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec  ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. 








1 komentarz:

  1. Ojeju. :O
    jakie świetne i musiały byś prze pyszne. *-*

    OdpowiedzUsuń