sobota, 8 marca 2014

Muffiny czekoladowo-kawowe z kremem mascarpone i polewą

#74

Hm, co tu dużo mówić, jeśli lubicie czekoladę ( a wiem, że lubicie :D) i smak kawy, te muffinki z pewnością są dla Was. Są proste w przygotowaniu ( jak to babeczki) i napraawdę dobre! Idealne do kawy :)


Składniki (na ok. 12 babeczek):
- 250g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka (250ml) mleka
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy

(na krem)
- 250g serka mascarpone
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- olejek waniliowy lub łyżka likieru do smaku

(na polewę)
- 50g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:
 Przygotować krem: Schłodzony serek mascarpone zmiksować na wolnych obrotach z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym/łyżka likieru. Gdy masa będzie gładka wstawić do lodówki.
 Mąkę, cukier, proszek, sodę, kawę, kakao i szczyptę soli wymieszać w misce. W osobnej miseczce rozkłócić jajka, dolać mleko i olej, wymieszać. Mokre składniki połączyć z suchymi, energicznie mieszając. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane - im mniej starannie, tym lepiej :) 
Ciasto wyłożyć do papilotek (ok. 2/3 wysokości), ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20 minut.
Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. 
 Teraz robimy polewę: Masło rozpuścić w rondelku, na wolnym ogniu. Dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Garnek zdjąć z gazu, dodać kakao i wymieszać do uzyskania gładkiej, ciemnej polewy.

 Schłodzony krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (ja użyłam gwiazdki). Przestudzone babeczki udekorować kremem. Należy uważać, aby dłonie nie ociepliło zbytnio kremu, ponieważ istnieje ryzyko zważenia się kremu. Udekorowane muffiny polać polewą czekoladową.








7 komentarzy:

  1. Matko! Jakie to musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Małe pyszności ! Zabieram kilka sztuk do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne :) ja dzisiaj postawiłam na dietę i upiekłam owsiane muffinki, ale ile można się opierać takim pysznościom jak czekoladowe babeczki... :D
    ---
    http://takeittasty.blgospot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  4. 15 lat i taki talent:) Strach pomyśleć co będzie w wieku 25 lat:D Serdecznie pozdrawiamy! Słodko tu i na pewno zostaniemy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć! Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, bardzo mi się u Ciebie podoba :) Szczegóły tutaj: http://wykipialmimakaron.blogspot.com/2014/03/saatka-z-zielonymi-pomidorami-i-lba.html

    OdpowiedzUsuń