piątek, 15 sierpnia 2014

Śniadania: Placki jaglane z bananem i borówkami

#91

Jedną z wielu zalet wakacji jest to, że dają dużo wolnego czasu na eksperymentowanie w kuchni. Dodatkowo lato dostarcza nam tyle świeżych owoców, że aż szkoda tego nie wykorzystać! :D 
Jako że obiadem zazwyczaj zajmuje się mama, ja kombinuję ze śniadaniami i deserami. Niedawno usłyszałam o plackach z kaszy jaglanej. Nie byłam do końca przekonana, ale postanowiłam je zrobić, w końcu zawsze to coś nowego. Ku mojemu zdziwieniu wyszły napraawdę dobre! :)


Składniki:

 - pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
 - 1 jajko
 - 2 łyżki mąki
 - 3 łyżki mleka
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - 1 łyżka cukru pudru
 - owoce: u mnie banan i garść borówek


Przygotowanie:

 Kasze jaglaną przesypać do sitka i dokładnie przepłukać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. 
Przełożyć do garnka i zalać szklanką wody. Gotować ok. 10 minut. Nie mieszać!
Gdy kasza wchłonie całą wodę zdjąć ją z palnika i odstawić na ok. 5 minut. 
Do kaszy dodać resztę składników (w tym połowę banana, rozgniecionego na papkę). Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli takie nie jest dodać jeszcze 2 łyżki mąki.

Teflonową patelnię rozgrzać i na małym ogniu smażyć małe placuszki na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki wyłożyć na talerz i podawać z owocami.






7 komentarzy:

  1. śliczne wyszły te placuszki, tak idealnie usmażone :) i pewnie jeszcze fantastyczne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam swietna propozycja śniadaniowa

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszły idealne! uwielbiam zajadać placuszki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie placuszki, a w twojej wersji są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Świetny blog! Pozdrawiam:)

    http://www.peanutbuttermonster.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń