wtorek, 10 stycznia 2012

Cannelloni z mięsem mielonym

#8

Dzisiaj na blogu prosty przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym  ;)  Pomimo okropnego wyglądu na zdjęciach jest naprawdę pyszne!

Składniki:
- 80g mięsa mielonego
- 250g makaronu cannelloni
- 2 cebule
- 1 pomidor
- ser żółty
- ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2,5 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra i słodka

Przygotowanie:
 Mięso przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w małe kawałki pomidora i przyprawić według uznania. Mięso zdjąć z ognia, a gdy lekko przestygnie nadziewać nim makaron. Rurki ułożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.
 Na patelni, na której smażone było mięso podsmażyć drugą cebulę, również pokrojoną w kostkę. Zalać wodą i dodać koncentrat oraz przyprawy. Gotować przez ok. 2 minuty. Makaron zalać przygotowanym sosem (ma przykryć cały makaron) i całość posypać startym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut.






Chciałam się Was spytać o książki kulinarne. Jakie Wy macie i jakie polecacie? ;)

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam włoskie smaki :). Na deser polecam cantucci - przepis u mnie na blogu :).

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota!ja ostatnio robiłam z serami

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniały sosik się zrobił! Smakowicie wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm:)
    cannelloni jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czas na cannelloni! Muszę zrobić w końcu, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dzięki za zwrócenie uwagi! Muszę poprawić cały przepis, bo jest strasznie niedopracowany. Dwa lata temu niezbyt dbałam o wygląd tych przepisów :D

      Usuń