#13
Nareszcie! Dzisiaj upiekłam swój pierwszy chleb (a właściwie dwa). Planowałam go chyba od tygodnia i w końcu się udało. Pierwszy bardzo szybko się skończył ( zostawiłam kawałek, żeby zrobić zdjęcia, ale ktoś go zjadł :D). Myślałam, że się nie uda, bo strasznie namieszałam w przepisie, ale jednak wyrósł i smakuje świetnie :D
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej z dodatkiem otrąb
- 1 litr mocno ciepłej wody
- 50g świeżych drożdży
- łyżka soli
- ok. 1 łyżki cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Wsypujemy mąkę i mieszamy ręką. Wsypujemy sól i cukier, wlewamy oliwę i dostawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
W tym czasie smarujemy dwie formy margaryną, posypujemy bułką. Wlewamy ciasto do formy.
I tu właśnie pojawił się problem, bo mi ciasto wyszło o wiele za gęste, więc postanowiłam wlać w takim stanie jedno do formy,a do drugiej części dodać więcej mąki i wyrobić. Tak więc zrobiłam i oba wyszły świetnie :D
Piec ok. 50 min w 180-200 stopniach.
Gratuluję Milena, piękny wyrósł Twój chlebek, warto bylo czekać tydzień na jego przygotowanie;)
OdpowiedzUsuńGratuluję udanego debiutu :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda super :)
Gratuluję- wygląda ślicznie! Aż chętnie skosztowałabym kromeczkę,a może i dwie;)
OdpowiedzUsuńOoo to chyba ta kromeczka z masłem dla mnie! ;) Gratuluję chleba, wyszedł śliczny i pewnie smakował nieziemsko, jak to domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńGratulację :D Chlebek wyszedł piękny! No to teraz możesz śmiało zagłębiać tajniki pieczenia różnych chlebów ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję, bardzo ładny!
OdpowiedzUsuńale za to jaki pyszny :)
OdpowiedzUsuńMilenko, wspaniały! Gratulacje i powodzenia! ;)
OdpowiedzUsuńP.S. Może się skusisz na zrobienie zakwasu i pieczenie chlebka tylko na zakwasie? Polecam serdecznie. ;)