#44
Uwielbiam weekendy! Nie tylko dlatego, że jest wolne, nie trzeba się uczyć i można dłużej pospać, ale również dlatego, że mam o wiele więcej czasu na przygotowanie śniadania. Wczoraj były kakaowe pancakes z orzechami, a dzisiaj zapiekane kajzerki z jajkiem i szynką, pycha! Może troszkę suche, bo pieczona bułka jest bardzo chrupiąca, ale do herbaty lub nawet do kakao pasuje świetnie :)
Zdjęcia są okropne, bo światło było bardzo, bardzo słabe i musiałam je trochę poprawiać.
Składniki:
- dwie bułki kajzerki
- dwa jajka - ok. 2-3 plasterków szynki lub polędwicy (może być nawet boczek lub kiełbasa)
- pół szklanki startego żółtego sera + dwa plasterki
- przyprawy: sól, pieprz, ulubione przyprawy, które oczywiście będą pasowały ;)
Przygotowanie:
Od bułek odkroić wierzch i wyciągnąć miąższ z środka. Plasterki szynki pokroić w nawet dużą kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Spód kajzerki wyłożyć serem, na niego położyć szynkę, (następnie można dodać pokrojonego pomidora, niestety ja akurat nie miałam), wbić jajko, przyprawić i posypać serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni przez 15-20 minut.
Zapraszam po odbior wyroznienia Liebster Blog. Szczegoly w moim blogu:
OdpowiedzUsuńhttp://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/11/Liebster-Blog.html
widziałam to w Pyszne 25 na TVN Style ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) ale tam wyglądało dużo lepiej, no i oczywiście szczypiorek, który jest wręcz stworzony do jajka!
Usuńza dużo tutaj sera na wierzchu dlatego
Usuń