wtorek, 31 stycznia 2012

Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

#14

Dzisiaj bardzo szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka z makaronem i kiełbasą :D Niby banalna, ale mi bardzo smakuje.

Składniki:

- makaron
- kiełbasa
- cebula
- ser żółty
- śmietana
- jajko
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente, kiełbasę kroimy w plastrki, cebulę w kosteczkę. Możemy cebulę zeszklić, choć nie jest to konieczne. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Wszystkie te skaładniki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je do wysmarowanego margaryną (masłem) naczynia żaroodpornego 3. Ze śmietany i jajka przygotowujemy sos, którym polewamy składniki. Następnie wszystko posypujemy startym serem żółtym. 4. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis z: gotujmy.pl





13 komentarzy:

  1. Bo banały są zawsze najlepsze :), a i z każdego garnka wychodzą ciut inaczej

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam moje początki z zapiekankami, bardzo podobne. ;) Smaczna i sycąca. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanki makaronowe.. smak kolacji z dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  4. proste dania są wspaniałe! pięknie i apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyka. Ale jaka:) smaki mojego dzieciństwa;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta zapiekanka jest świetna. Makaron przechodzi aromatem kiełbasy co dodaje mu smaczku... i to jest to co lubię.


    Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. a ile śmietany trzeba dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To własnie zależy od tego, ile zapiekanki się robi, dlatego nie pisałam dokładnych miar. W trakcie przygotowywania będzie wiadomo ;)

      Usuń
  8. wyglada smakowicie i mysle ze mozna do niej dodac jeszcze np. kukuirydze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można! Jeśli ktoś lubi, oczywiście ;)

      Usuń
  9. a ile procentowa śmietana ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dodałam 30 % śmietanę bo innej nie miałam i też wyszła super!

    OdpowiedzUsuń