niedziela, 18 marca 2012

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

#22

Słońce zaczyna grzać coraz bardziej, ludzie zdejmują płaszcze i zakładają bluzki z krótkim rękawkiem, a mój kot zamiast spania na łóżku, wybiera wylegiwanie się na podwórku w słoneczku. Ogółem mówiąc - wiosna się rozpoczyna! :D  Nie mogę się doczekać truskawek, malin, nektarynek, arbuza, jagód, czereśni i wszystkich innych owoców ;)
 A dzisiaj przedstawiam Wam przepis na drożdżowe rogaliki z marmoladą.

Składniki:

250 g mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady lub po 1 wiśni lub też po jednej kosteczce czekolady. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Przepis ze strony kwestiasmaku.com





piątek, 9 marca 2012

Ryba z duszonymi warzywami i pieczoną bułką z masłem ziołowym

#21

Szanowni Państwo, przedstawiam Wam przepis, dzięki któremu polubiłam rybę! :D  
A jest to przepis ze wspólnego gotowania, którego gospodarzem była Paulina. Bardzo dziękuję za zaproszenie, bo rybka jest pyszna :)
 Uczestnikami gotowania byli:
Kasia,

Składniki: 
- 3 marchewki
- jeden średniej wielkości seler
- 2 pietruszki
- 4 kostki mintaja
- ok. 3-4 łyżek sosu sojowego
- bułka wrocławska/paryska
- trochę oleju

- 1/2 kostki masła 
- 2 roztarte ząbki czosnku
- zioła: bazylia, oregano, tymianek, majeranek 

Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w zapałki. Rybę pokroić w średniej wielkości kostkę, doprawić solą, pieprzem i skropić sosem sojowym. Na rozgrzaną patelnie wrzucić warzywa i dusić aż będą prawie miękkie. Dodać ok. 3 łyżki sosu sojowego. Pod koniec duszenie warzyw dodać rybę. Podsmażać krótko, żeby się nie rozpadła.  Przygotować ziołowe masło: miękkie masło połączyć z oregano, bazylią, tymiankiem, czosnkiem i majerankiem. 
Bułkę pokroić i każda kromkę posmarować masłem. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160stopni.




sobota, 3 marca 2012

Wieprzowina w sosie sojowym z imbirem

#20

Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na takie danie, bo uwielbiam te smaki :D 

Składniki:
- 500g wieprzowiny
- papryka zielona
- papryka czerwona
- dwie marchewki
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2-3 łyżki startego imbiru
- sok z limonki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki czosnku
- jedna łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków

Przygotowanie:

Wieprzowinę, papryki i marchewki pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim czosnek. Dodać wieprzowinę, usmażyć i przełożyć do rondla. Wlać na patelnie resztę oleju i usmażyć na nim warzywa. Połączyć z mięsem, doprawić przyprawą 5 smaków i cukrem. Podgrzewać wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut. Zmieszać sos sojowy z 2 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Dodać do mięsa z warzywami. Pod koniec smażenia dodać imbir i sok z limonki. Podawać z ryżem.




poniedziałek, 27 lutego 2012

Babka pomarańczowa

#19

Dziś przepis na pyszną babkę pomarańczową ze wspólnego pieczenia :)  To mój pierwszy raz, więc dziękuję, że mnie w to wciągnęłyście. Było mi bardzo miło :D
Razem ze mną babkę piekły:
Gospodarzem wspólnego pieczenia była Ania.


Składniki:
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej 
- 3/4 szklanki cukru pudru 
- kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 4 jajka
- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 2 łyżka soku  z pomarańczy

(na lukier)
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka wrzącej wody
- 2 łyżki otartej, podsmażonej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać po jednym żółtku oraz sok. Następnie przesiane mąki i proszek. Ucierać ok 4 min. Po tym czasie dodać skórkę i ubitą pianę, mieszać delikatnie łyżką. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok. godzinę w 180stopniach.




niedziela, 26 lutego 2012

Pączki angielskie

#18

To taki trochę spóźniony przepis tłustoczwartkowy. Jest on bardzo, bardzo łatwy, a pączki (właściwie pączusie, ale ja wolę mówić mniej zdrobniale :D) robi się naprawdę szybko. Wszystkie potrzebne składniki są zazwyczaj w domach, więc przepis w sam raz, jak zachce się czegoś słodkiego ;)

Składniki:

- 2 serki homogenizowane (ok. 300g)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżeczki octu

Przygotowanie:
Jajka zmiksować z serkami. Następnie dodać pozostałe składniki. Masa powinna być dość gęsta.  
Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju aż pączki zarumienią się z obu stron.


niedziela, 12 lutego 2012

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką ;)

#16

Jakoś wczoraj strasznie się chciało wszystkim czegoś słodkiego, więc korzystając z okazji zrobiłam takie coś :D Chciałam zrobić zwykłe galaretki z bita śmietaną, ale wolałam się trochę bardziej pofatygować.

Składniki:(na biszkopt)
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 3/4 mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
(na krem)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 kostka margaryny
 dodatkowo:
- 2 galaretki (u mnie cytrynowa i pomarańczowa)
- owoce

Przygotowanie:
 Rozpuścić jedną galaretkę i przygotować biszkopt - białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i miksować na wolnych obrotach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.  Ugotować budynie, wystudzić je a następnie zmiksować  z margaryną. Rozpuścić drugą galaretkę. Krem wyłożyć na przekrojony na pół biszkopt, zalać galaretką, włożyć do lodówki. Po zastygnięciu galaretki położyć drugą warstwę ciasta, posmarować kremem, wyłożyć owocami i zalać drugą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc.


Nie wygląda za ładnie, ale jest pyszny :D


wtorek, 7 lutego 2012

Szarlotka

#15

Szarotka to jedno z ciast, które robię najczęściej, a jeszcze nie miała okazji być na blogu :D
Najlepiej wykorzystać do niej dość kwaśne jabłka.

Składniki:
(na spód) 
- 4 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- szklanka cukru 
- jajko
- 2-3 łyżki śmietany
- aromat waniliowy

(na nadzienie)
-ok. 8 dużych, najlepiej kwaśnych jabłek
- cukier
- cynamon 


Przygotowanie: 
Mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać jajko, śmietanę, aromat i wyrobić ciasto (ok. 1/5 odcinamy i zamrażamy). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i dodać cukier i cynamon.  Ciasto rozwałkować, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wyłożyć jabłka i zetrzeć zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach.  Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.







wtorek, 31 stycznia 2012

Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

#14

Dzisiaj bardzo szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka z makaronem i kiełbasą :D Niby banalna, ale mi bardzo smakuje.

Składniki:

- makaron
- kiełbasa
- cebula
- ser żółty
- śmietana
- jajko
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente, kiełbasę kroimy w plastrki, cebulę w kosteczkę. Możemy cebulę zeszklić, choć nie jest to konieczne. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Wszystkie te skaładniki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je do wysmarowanego margaryną (masłem) naczynia żaroodpornego 3. Ze śmietany i jajka przygotowujemy sos, którym polewamy składniki. Następnie wszystko posypujemy startym serem żółtym. 4. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis z: gotujmy.pl





wtorek, 24 stycznia 2012

Mój pierwszy chleb ;)

#13
Nareszcie! Dzisiaj upiekłam swój pierwszy chleb (a właściwie dwa). Planowałam go chyba od tygodnia i w końcu się udało. Pierwszy bardzo szybko się skończył ( zostawiłam kawałek, żeby zrobić zdjęcia, ale ktoś go zjadł :D).  Myślałam, że się nie uda, bo strasznie namieszałam w przepisie, ale jednak wyrósł i smakuje świetnie :D

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej z dodatkiem otrąb
- 1 litr mocno ciepłej wody
- 50g świeżych drożdży 
- łyżka soli
- ok. 1 łyżki cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy

Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Wsypujemy mąkę i mieszamy ręką. Wsypujemy sól i cukier, wlewamy oliwę i dostawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
W tym czasie smarujemy dwie formy margaryną, posypujemy bułką.  Wlewamy ciasto do formy.

 I tu właśnie pojawił się problem, bo mi ciasto wyszło o wiele za gęste, więc postanowiłam wlać w takim stanie jedno do formy,a do drugiej części dodać więcej mąki i wyrobić. Tak więc zrobiłam i oba wyszły świetnie :D

Piec ok. 50 min w 180-200 stopniach.



czwartek, 19 stycznia 2012

Zapiekanka z mięsem i warzywami

#11
Dzisiaj pyszna zapiekanka z mięsem i warzywami. Bez ziemniaków, bez makaronu, bez ryżu.  Wydawało mi się, że będzie mało sycąca, ale jednak :D 

Składniki:
-50 dag wieprzowiny
-2 cebule
-3 pomidory
-1 por
-1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- olej
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokroic na kawałki, podsmażyc na rumiano, włożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć i dodać do mięsa. Wymieszać i doprawic do smaku. Pomidory umyć, pokroić w plastry i ułożyć na potrawie. Starannie umyć por, pokroić w krążki, posypać zapiekankę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut aż wszystkie składniki będą miękkie. Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.


poniedziałek, 16 stycznia 2012

Murzynek

#10
Jak ja się cieszę :D Nareszcie murzynek, który wyrósł i mi smakuje, bo moje wcześniejsze ciasta opadały i robił się zakalec. Muszę powiedzieć, ze trochę mnie to zniechęcało, ale nie poddałam się, zrobiłam i wyrósł. Co prawda popękał, ale nad tym jeszcze będę pracowała :D  Choć z drugiej strony taki pęknięty murzynek według mnie o wiele lepiej wygląda.

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- 6 łyżeczek kakao
- 250g margaryny
- 4 łyżki mleka
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić na małym ogniu, a następnie dodać cukier, mleko i mieszać do rozpuszczenia cukru. Wtedy dodać kakao, mieszać na małym ogniu i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Z białek ubić pianę, dodać pozostałe składniki oraz 4/5 wystudzonej masy. Powoli mieszać.  Ciasto wlać do formy i piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopni.
Przepis z kotlet.tv, lekko zmodyfikowany.


 
  
 

środa, 11 stycznia 2012

Kokosanki

#9
Do tej pory zapach się roznosi po całym domu :D  Moje pierwsze kokosanki. Coś mi nie pasuje w ich smaku (chyba dodałam za dużo masła), ale, że tak powiem, ujdą :D
I szczerze Wam powiem, że wolę te ze sklepu niż te przeze mnie zrobione. Te mają za bardzo kokosowy smak, choć dodałam mniej wiórków niż w przepisie. A te ze sklepu są kruche, maja kokosowy smak, ale nie jest przesadny :D  No cóż, może znajdę (albo wymyślę) taki przepis, dzięki któremu będą tak smakowały.

Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 50g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ja dodałam jeszcze mąkę pszenną)

Przygotowanie:
Na małym ogniu rozpuszczam masło,a następnie dodaję cukier i mieszam. Z białek ubijam pianę, a potem dodaję mąkę.  Do ubitej piany dodaję wystudzoną masę kokosową, mieszam i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układam, formując niewielkie kokosanki. Piekę ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przepis z Kotlet.tv ;)




 Na ciacha nawet kot miał ochotę, haha ;)

wtorek, 10 stycznia 2012

Cannelloni z mięsem mielonym

#8

Dzisiaj na blogu prosty przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym  ;)  Pomimo okropnego wyglądu na zdjęciach jest naprawdę pyszne!

Składniki:
- 80g mięsa mielonego
- 250g makaronu cannelloni
- 2 cebule
- 1 pomidor
- ser żółty
- ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2,5 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra i słodka

Przygotowanie:
 Mięso przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w małe kawałki pomidora i przyprawić według uznania. Mięso zdjąć z ognia, a gdy lekko przestygnie nadziewać nim makaron. Rurki ułożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.
 Na patelni, na której smażone było mięso podsmażyć drugą cebulę, również pokrojoną w kostkę. Zalać wodą i dodać koncentrat oraz przyprawy. Gotować przez ok. 2 minuty. Makaron zalać przygotowanym sosem (ma przykryć cały makaron) i całość posypać startym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut.






Chciałam się Was spytać o książki kulinarne. Jakie Wy macie i jakie polecacie? ;)

piątek, 6 stycznia 2012

Krewetki z makaronem z pomidorami

#7
Drugi przepis to  krewetki z makaronem i pomidorami ;)  Muszę przyznać, że te wyszły o wiele lepiej niż poprzednie.


Składniki:
350g krewetek
300g makaronu
1 papryczka chilli
1-2 łyżki oregano
3 małe pomidory
ok. 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Posiekaj czosnek. Obierz pomidory ze skórki a następnie pokrój w kostkę. Usmaż lekko krewetki oraz ugotuj makaron. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę chilli. Dodaj oregano i pomidory. Całość podsmażaj 5 minut. Następnie dorzuć krewetki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż całość przez kolejnych kilka minut, po zdjęciu z ognia dodaj sos. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem.




Ten przepis dodaje do akcji:

Owoce... morza!Durszlak.pl

czwartek, 5 stycznia 2012

Krewetki z makaronem i sosem czosnkowym

#6
Dzisiaj dwa przepisy z wykorzystaniem krewetek i makaronu  ;)

Składniki:
200g makaronu
ok. 15 krewetek umytych i  obranych
Sos:
1 łyżka szuszonego oregano
3 ząbki czosnku
łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki smietany
1 - 1,5 łyzki majonezu
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i usmaż krewetki. Posiekaj czosnek.  Do miseczki wlej śmietanę, majonez i koncentrat pomidorowy. Dodaj 2/3 posiekanego czosnku, wymieszaj. Resztę czosnku podsmaż na patelni, dodaj makaron i krewetki. Całość  smaż jeszcze przez 3 minuty.




Ten przepis dodaję do akcji:

Owoce... morza!Durszlak.pl